Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић боравила је данас у Краљеву.

Она је најпре, са градоначелником Краљева Томиславом Илићем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем, пресецањем врпце, свечано отворила новоизграђену халу спортова у насељу Рибница, у којој ће бити одржан тениски меч између Србије и Хрватске. Том приликом, Михајловићева је истакла да је ова хала шанса за све будуће младе спортисте који ће једног дана представљати нашу државу. Она је честитала свима који су учествовали у изградњи хале, истакавши да је то успех целог Краљева, као резултат великог напора и рада.

„Ова хала треба да ради, да буде пуна, не само за Дејвис куп, него стално. Не да би само оправдала своју инвестицију него да би помогла Краљеву да се развија. Настављамо да мењамо Краљево, мењамо инфраструктуру и градимо нове објекте и чинимо све да имамо нове шансе и нове промене јер су промене кључ опстанка сваког од нас и наше земље“, изјавила је Михајловићева након обиласка хале.

Градоначелник Краљева Томислав Илић захвалио је потпредседнику Владе и министру Зорани Михајловић на посети и изразио наду да ће ова мултифункционална хала, чија изградња је коштала осам милиона евра или око 900.000 динара, задовољити услове потребне за одржавање и других такмичења осим тениса.

Према речима начелника Рашког управног округа Небојше Симовића, пред велики тениски меч Србија-Хрватска који ће бити одржан у Краљеву, предузето је све што је потребно, тимови раде на припреми културних догађаја који ће се дешавати тих дана, радиће се на промоцији свих производа који се производе у Рашком округу – пића, хране и др.

„Покушаћемо да организујемо и донаторску вечеру, од које ће приход бити намењен набавци магнетне резонанце. Краљево ће тих дана живети за Дејвис куп. Велико је интересовање за долазак у Краљево и ми ћемо ту шансу искористити“, изјавио је начелник РУО Небојша Симовић. 

 

              

Потпредседник владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је затим и аеродром „Морава“ у Лађевцима.

„Радимо на конверзији из војног у војно-цивилни аеродром. До лета ово ће бити цивилно-војни аеродром. Додатна опрема ће доћи од аеродрома „Никола Тесла“. Директорат цивилног ваздухопловства, у сарадњи са Министарством одбране, радиће свој део посла. Потрудићемо се да са Министарством одбране договоримо све што је потребно да донесемо одређене одлуке на Влади. У току ове године имаћемо летове са овог цивилно-војног аеродрома, што је важно не само за развој туризма, већ и за привредни раст. Влада Србије ради на подизању конкурентности Србије, сваког региона, да се боље живи, што је могуће ако имамо развијену инфраструктуру – путну, железничку, ваздушну“, изјавила је Михајловићева након обиласка аеродромске зграде и додала да ће предузеће Аеродроми Србије бити формирано у наредна два месеца и да се на томе већ ради.

Према речима помоћника министра за ваздушни саобраћај Зорана Илића, аеродром већ може да функционише у Ц категорији – могу да га користе авиони који имају између 120 и 180 места, а на почетку ће га користити и мање летелице и оне за карго превоз.

              

 

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је у Краљеву присуствовала и Другој седници Савета Рашког управног округа. Седници су, поред начелника Рашког управног округа, присуствовали и посланици, председници општина и градоначелници са подручја Рашког управног округа – Краљева, Новог Пазара, Врњачке Бање, Рашке и Тутина. Неке од теме су биле и аеродром „Морава“ у Краљеву, аутопут Е761 Прељина-Појате, Коридор 11.

„Ово је начин на који мислим да треба да раде сви окрузи. Био је ово један врло конструктиван састанак на коме је било речи о стартешким правцима, како се развија Округ, што је основа будућег развоја Србије. Сваки представник је изнео проблеме о будућности развоја своје општине и покушали смо заједно да нађемо решење за велики део тих проблема“, изјавила је Михајловићева након састанка и додала да ће убудуће, на седам до десет дана, имати састанак са по једним начелником округа и локалним самоуправама које му припадају.

Министарка је позвала челнике локалних самоуправа да припреме просторне планове и друга планска документа за предвиђену изградњу аутопута од Појата до Прељине.

„Драго ми је што је потпредседник Владе и министар Зорана Михајловић препознала нашу идеју да треба решавати проблеме на нивоу округа, јер тако покрећемо и све градове на тој територији. За Рашки округ је најбитније – аеродром Лађевци, „моравички“ коридор аутопута, који треба да повеже коридоре 10 и 11, и крак аутопута ка Сјеници. Велики је значај инфраструктуре за привреду, за развој туризма, то је значајно за развој округа и читавог региона. Ова два стратешка објекта битна су и за Моравички и Расински округ. Ова два пројекта читаву централну Србију и поривредно и туристички уздижу“, изјавио је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је, након састанка, изнео шта је то што је најбитније за град Краљево договорено.

„Добили смо пуну подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за урбану регенерацију. Надам се да ћемо крајем године почети извођење радова у Доситејевој улици. Договорили смо се око санације надвожњака у Улици војводе Степе и изградње кружног тока“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

У посети граду Краљеву са потпредседником Владе и министром госпођом Михајловић били су и посланица Марија Обрадовић, Краљевчанка, координаторка Женске парламентарне мреже и председник Одбора за одбрану и унутрашње послове, и посланик Зоран Бабић из Врњачке Бање, председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, председник посланичке групе Српске напредне странке у Влади РС.

 

              

 

Print Friendly, PDF & Email