„Велика ми је част да данас стојим пред Вама као градоначелник града који се већ четврт века препознаје по манифестацији Жички духовни сабор.

Са нескривеним поносом једног Краљевчанина, могу рећи и да се Србија препознаје по овој, нашој, преображењској свечаности.

Са жељом да ова манифестација у будућности настави да ниже успехе и  негује, изучава и афирмише аутентичне вредности националне културе, позивам Вас да у наредних неколико дана присуствујете преображењским програмима, који ће, на радост свих нас, окупити наше познате песнике, књижевне критичаре, историчаре, уметнике…

Вечерас желим да честитам организаторима – градским институцијама Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“, Народном музеју и Књижевном клубу Краљево, на залагању и истрајности.

Надам се да ћемо сви ми, уочи великог празника Преображења Господњег, бити достојни наслеђа којим се поносимо, да ћемо имати љубави, вере и наде да се и сами преобразимо, непрекидно духовно узрастамо и проповедамо и промовишемо праве вредности, на славу Господу.

Драги пријатељи, дозволите ми да, двадесет пети, Жички духовни сабор „Преображење 2016“ прогласим отвореним“, обратио се кратком беседом градоначелник Краљева др Предраг Терзић на традиционалном свечаном отварању у галерији Народног музеја, поздравивши бројне посетиоце, међу којима су били и свештеници Епархије жичке и представници локалне самоуправе.

У музичком делу програма „Српска лира“ су наступили инструменталиста Драган Млађеновић и соло певачица Марчела Франческо.

Историчар уметности Вук Недељковић је отворио изложбу „Мозаик праксис“ – примери савремене мозаичке праксе у радовима Ивана Павића, Драгана Васића и Оливере Гаврић-Павић.   

До свечаног уручења Жичке хрисовуље овогодишњем добитнику, песнику Живораду Недељковићу, у трпезарији манастира Жиче на празник Преображења Господњег, 19. августа, Краљево ће бити центар културних дешавања, од којих је већина посвећена добитнику.        
      

 

 

 

„Мали Јоаким“ у Краљеву

 

 

Граду Краљеву и Краљевачком позоришту је званично додељено домаћинство над Деветим фестивалом представа за децу „Мали Јоаким“, који организује Заједница професионалних позоришта Србије, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Председницу Заједнице професионалних позоришта Србије, глумицу и директорку Пулс театра из Лазаревца Ивану Недељковић и директора Краљевачког позоришта Миодрага Динуловића угостио је тим поводом градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.

Градоначелник сматра да је од изузетног значаја да Краљево, у новембру ове године, буде домаћин једног овако значајног фестивала професионалних позоришта за децу.

„Током седам дана Краљево ће бити права престоница културе у овој земљи“, нагласио је он, захваливши Заједници и њеној председници, као и директору Краљевачког позоришта, који је, како је истакао градоначелник, „у досадашњем раду показао изузетан ентузијазам, рад, труд и жељу за успехом, а као резултат тога, Краљево је постало домаћин овако значајног фестивала“.

Фестивал „Мали Јоаким“ је најзначајнији републички фестивал професионалних позоришта која стварају за децу и младе, на коме је колектив Краљевачког позоришта, иако најмањи по величини сцене и броју запослених, двоструки победник – 2014. и 2015 године.

Селектор фестивала, редитељ и директор Краљевачког позоришта Миодраг Динуловић, захвалио је Заједници на привилегији да Краљево са својим позориштем буде домаћин професионалним кућама Србије које ће се такмичити за 13 награда стручног и три дечјег жирија. Он сматра да ће туристички потенцијал града бити максимално искоришћен у том периоду, што ће „још више позиционирати и наш град и позориште у породици најстаријих српских професионалних позоришта, која већ препознају Краљево као место доброг сусрета, а Краљевачко позориште радо позивају у своје градове“. Динуловић је захвалио градоначелнику што је прихватио да Краљево буде домаћин „првог великог фестивала 'Мали Јоаким'“.

На фестивалу ће, по избору селектора, бити изведено седам представа, док право учешћа имају позоришта – чланови Заједнице – народна позоришта из Шапца, Ужица, Крушевца, Краљева, Лазаревца, Пирота, Зајечара, Приштине, Лазаревца, Новог Пазара, Врања, Крагујевца, Лесковца, као и позоришта за децу из Ниша и Крагујевца.

Председница Заједнице професионалних позоришта Србије се, како истиче, врло радује што ће се овај фестивал, који се први пут самостално реализује одвојено од Фестивала Јоаким Вујић, десити у Краљеву, које то заслужује.

„Краљевачко позориште је направило огроман помак, хода крупним корацима, иде узлазном линијом, захваљујући вештом менаџменту куће, али и локалној самоуправи, Краљевчанима који су позориште препознали као своју потребу. Краљево се, када је дечје стваралаштво у питању, издваја у односу на остатак позоришта“, рекла је Ивана Недељковић.

Фестивал ће отворити, настојећи да освоји и трећег „Јоакима“, позориште домаћин представом „Ивица и Марица“, у режији Александре Ковачевић, по тексту Дејана Алексића, писаном наменски, а по мотивима истоимене бајке.

„Током неколико наредних месеци Краљевачко позориште ће са Градском управом учествовати у неколико пројеката. Један се тиче децентрализације културе, при чему ће се позоришне представе одржавати у мањим местима у околини града, а у сарадњи са директором позоришта и удружењем завичајаца у Београду разговараћемо о постављању бисте Мири Траиловић, која је Краљевчанка и веома значајан уметник, за ширу публику вероватно најпознатија као један од оснивача Битефа“, најавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић. 

 
      

 

 

Print Friendly, PDF & Email