Јубиларни, тридесети Духовни сабор „Преображење“, отворен је 16. августа 2021. године у Народном музеју у Краљеву. Овогодишњу манифестацију је отвореном прогласио један од њених оснивача, помоћник градоначелника Краљева за културне манифестације Милош Милишић.

„Од оснивања 1992. године Жички духовни сабор је тражио себе и нашао себе у песницима и код песника. Првобитно је замишљен као веома широка манифестација која подразумева садржај свих духовних сфера српскога народа, али је с временом он тражио свој оквир и нашао га. За ових 30 година постао је најугледнија преображењска манифестација у Србији, а наша награда Жичка хрисовуља једна од најпрестижнијих награда у књижевном свету. Тридесет добитника, жива антологија… ја сам сведочио како се Сабор развијао и докле је стигао“, рекао је Милишић.

Жички духовни сабор „Преображење“ је покренут са циљем неговања, изучавања и афирмисања аутентичних вредности националне културе далеке 1992. године, када се у Краљеву појавила потреба за надрастањем суровости времена и преображајем друштва уз месијанску снагу духовности. Трајући и развијајући се, манифестација је задржала носеће елементе програма, уз фину уметничку и слојевиту научну надградњу. Моћ, речи и стихова, стекла је достојне пратиоце у садржајима из области хуманистичких наука и различитих грана уметности, који су још од самог почетка, темама и значајем, увелико надрастали локалне оквире.

Три деценије значајне националне културне манифестације Жички духовни сабор „Преображење“ завределе су да на овогодишњем почетку манифестације буде отворена и изложба „Преображења – 30 година Жичког духовног сабора“. Изложбу, чији су аутори мр Ана Гвозденовић, уредник за есеј и критику издавачке делатности Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево, и Мирјана Савић, музејски саветник Народног музеја Краљево, отворио је др Драган Хамовић. Преносећи покоји стих добитника и изводе из аутопоетичких текстова и преображењских беседа које подсећају на лепоту песничке речи и често заборављену моћ језика, аутори изложбе посвећене овом значајном јубилеју су на једном месту сабрали све оне који су Жички духовни сабор учинили вечним.

Организовале смо изложбу са намером да посетиоце подсетимо на протеклих тридесет година, на имена свих оних који су се уткали у ову манифестацију, али најпре на добитнике Жичке хрисовуље, на њихову поезију и на размишљања о значају поезије и живе песничке речи“, изјавила је Ана Гвозденовић.

Прве вечери манифестације отворена је и изложба „Наша суграђанка краљица Драга – Између славе и анатеме“ Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, чији су аутори виши кустоси Ана Ранковић и Александар Марушић. Изложбу је отворио др Љубодраг П. Ристић, наш суграђанин који живи у Београду.

Музеј рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу посветио је пажњу својој знаменитој суграђанки, унуци Николе Милићевића Луњевице, образованој, а скрајнутој краљици Драги, која је променила српску историјску сцену. Аутори изложбе су представили пре свега тужан историјски моменат Мајског преврата, али су се потрудили да прикажу и све друге аспекте живота Драге Обреновић – чији се део живота одвијао и у Краљеву и која је отуда и наша суграђанка.

„Рудничко-таковски крај је познат као колевка породице Обреновић, чак две од четири владарке те знамените владарске куће су потекле из овог краја. Она прва и најомиљенија – кнегиња Љубица, и она последња, најкронтроверзнија и најнеомиљенија – краљица Драга, девојачки Луњевица. Непосредан повод доласка у Краљево је што се ових дана навршава 120 година како су она и краљ посетили Краљево, манастире Студеницу и Жичу“, рекао је Александар Марушић.

У музичком делу програма отварања тридесетог Жичког духовног сабора „Преображење“ наступила је Неда Столић, солиста хора „Арија“, представивши се традиционалним певањем.

У оквиру вишедневног програма Жичког духовног сабора, Народни музеј Краљево ове године организује и међународни научни скуп под називом  „Публицистика у развоју друштва и државе I: Карановац – Краљево у српским новинама 1835-1918“, који ће трајати 17. и 18. августа. У уторак ће у Народној библиотеци биће приређен програм посвећен овогодишњем добитнику „Са Николом Вујчићем“, а у среду у дворишту Аџића куће „Преображење, песници“. Круна дешавања је додела „Жичке хрисовуље“ песнику лауреату Николи Вујчићу 19. августа у трпезарији Манастира Жиче.

Print Friendly, PDF & Email