У циљу помоћи најугроженијим грађанима у очувању здравља и стварању имунитета, а након организовања акције помоћи становницима подстандардних ромских насеља у пријави за вакцинацију против COVID-19 преко портала еУправа, Министарство државне управе и локалне самоуправе организовало је акцију поделе хигијенских пакета за социјално угрожене породице у подстандардним насељима. Акцију су у нашем граду реализовали Црвени крст Краљево и Мобилни тим за Роме. Тако су становници насеља Ромско 1 у граду Краљеву добили 250 породичних пакета са заштитним средствима – маскама, алкохолом за дезинфекцију, средствима за хигијену и тоалет папиром.

Према речима помоћника градоначелника града Краљева за питања из области људских права Милуна Јовановића, који је и координатор Мобилног тима за Роме, ово је још једна у низу акција коју град Краљево реализује у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе у циљу помоћи становницима подстандардних ромских насеља у борби против короне.

„Скоро месец и по радили смо на пријави ромских породица за вакцинацију преко портала еУправа. Ишли смо и у Ромско 1 и у Ромско 2 и у Стадионску улицу. Ово је само једна од акција. Реализујемо многе пројекте у циљу побољшања положаја Рома, и то у областима образовања, становања, запошљавања, здравствене заштите“, рекао је Јовановић

Како је истакла посланица у Народној скупштини Републике Србије из града Краљева Сандра Јоковић, и држава и град ће наставити да помажу онима којима је помоћ потребна како би се повећала шанса да уз вакцинацију стекну имунитет.

„Пакете подељене суграђанима у Ромском 1 обезбедила је држава, са председником Александром Вучићем на челу, чија је политика да помогнемо свим угроженим суграђанима. То смо радили и у претходном периоду, што се види кроз заштићена радна места и бригу о здрављу суграђана. И у најтеже време смо помагали онима којима је помоћ потребна“, изјавила је народна посланица изневши да су међународне институције објавиле податак да је Србија смањила стопу сиромаштва.

Акција се спроводи у 29 општина и градова широм Србије, у 179 подстандардних насеља и њоме ће бити обухваћено око 70.000 људи. Министарство је спроводи са циљем да помогне грађанима из подстандардних ромских насеља да, уз вакцинацију и минимум стандарда за поштовање превентивних мера које препоручују лекари, стекну имунитет и тиме сачувају своје и здравље свих нас.

Акција се спроводи у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ), Фондацијом за отворено друштво у Србији, Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) и Високим комесаријатом Уједињених нација за избеглице (УНХЦР Србија).

Print Friendly, PDF & Email