Нове генерације краљевачких малишана упознале су се са Пажљивком.  Полазници припремног предшколског програма и прваци краљевачких основних школа, кроз представу „Пажљивкова правила у саобраћају“, заправо су присуствовали саобраћајно-образовном часу са десетогодишњим дечаком по имену Пажљивко, који добро познаје саобраћајне прописе, али такође жели да своје знање пренесе млађим другарима.

За реализацију овог догађаја били су задужени Савет за безбедност саобраћаја на територији града Краљева и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, која, у оквиру низа превентивних активности у локалним самоуправама усмерених ка већем броју учесника у саобраћају, реализује и активности усмерене ка безбедном учешћу деце у саобраћају.

Кампања, поред интерактивног саобраћајно-образовног часа, обухвата и велики број канала комуникације, који су увођени постепено током реализације кампање – радио и ТВ спотови, анимирани филмови, песма, илустрована књига, леци, постери, разни промотивни материјали…

Према речима Мијата Церовића, стручног сарадника Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, захваљујући представи „Пажљивкова правила у саобраћају“, деца се на интерактиван начин, кроз песму и игру, како то Пажљивко може најбоље да им покаже, подсећају правила у саобраћају која већ знају, али уче и нова правила понашања како би што безбедније учествовала у саобраћају.

„Препознали смо да деца кроз лик Пажљивка, било да је то представа, књига или цртани филм, имају најбољу интеракцију односно најбоље уче. Пажљивко их најбоље учи основним правилима која су најнеопходнија за безбедно понашање у саобраћају, а представа је препозната као најбољи начин за учење тих правила“, рекао је представник Агенције за безбедност саобраћаја.

Како је истакао, деца су генерално једна од угроженијих категорија у саобраћају:

„Још су млади, мали, крхки и најслабији од свих учесника у саобраћају, најподложнији су тежим последицама приликом саобраћајних незгода. Циљ оваквих акција је повећање свести код њих, а касније, кроз разне друге активности, и код средњошколаца, а потом и старијих лица.“

Како је нагласио Ненад Марковић, из Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, овакве акције помажу да се деца, као најмлађи учесници, заштите у саобраћају.

„Деца знају ко је Пажљивко, већ дуго се друже са њим. Одушевљен сам колико су упозната са цртаним ликом Пажљивка, за кога кажу да је један дечак који се лепо понаша у саобраћају. Они ће сутра сами бити у саобраћају, треба да уче од малена јер, ако од малих ногу науче како се понаша у саобраћају, тако ће се понашати и као одрасли“, рекао је Марковић.

Град Краљево је једна од, како најављују из Агенције, укупно 74 локалне самоуправе које су у плану да буду домаћини Пажљивку.

Print Friendly, PDF & Email