У оквиру Националног скупа „Отворимо широм врата, улазе мама и тата“, свечаним потписивањем Меморандума о сарадњи, покренута је II фаза програма „Подстицајно родитељство кроз игру“.

Тим поводом, у организацији Министарства за бригу о породици и демографију уз подршку УНИЦЕФ-а и Сталне конференције градова и општина (СКГО),  уприличен је свечани догађај у Палати Србије.

Међу 29 представника градова и општина, у име Града Краљева, потписивању меморандума присуствовао је и помоћник градоначелника задужен за социјална питања Марко Матовић.

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић свечано је уручио потписницима Меморандуме о сарадњи о примени интегрисаног модела подршке овом пројекту на локалном нивоу.

Уз подршку Владе Србије, УНИЦЕФ-а и Лего фондације у Србији овај програм се примењује од 2017. године, а од марта 2021. године „Подстицајно родитељство“  је као пилот пројекат спроведен у Новом Саду, Крагујевцу, Новом Пазару, Бору и Врању.

У спровођењу програма интегрисаних услуга подршке родитељству и раном развоју деце обухвата област здравства, образовања и социјалне заштите. Циљ програма је да се, у наредне две године, путем пружања услуга социјалне заштитеобухвати више од 60.000 породица у Србији у домовима здравља и предшколским установама, а више од 1.000 практичара раног развоја деце широм земље биће подржано да уведу иновативне праксе.

Поред Министарства за бригу о породици и демографију, у спровођење подстицајног родитељства укључени су Министарство здравља, Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална,  Министарство државне управе и локалне самоуправе и Министарство просвете науке и технолошког развоја

Print Friendly, PDF & Email