Поводом обележавања пола века од поласка првог воза „Братства и јединства" 1961. Године данас су у Краљево дошли око 300 Словенаца из Марибора и других геадова из Словеније.
Од средине септембра 1961. године, тим возом су сваке године средином септембра у Србију стизали Словенци, који су током Другог светског рата били протерани у Србију, а наредне године би им грађани Србије узвраћали посету.
Све до 1989. године, воз је симболично саобраћао од Марибора до Краљева у знак сећања на гостопримство које су грађани Србије септембра 1941. године пружили за око 7.500 грађана Словеније. Многи од њих више нису међу живима, или су у поодмаклим годинама. У Краљево су допутовали углавном њихови потомци, али и пријатељи Краљевчана.
Иницијатива обнављања сећања на воз "Братства и јединства" потекла је од уредника Радио Марибора Антона Петелиншека, који већ годинама, у својој емисији "Радијска радионица", повезује житеље из свих крајева некадашње Југославије.
На челу словеначке делегације је жупан мариборске општине Старше Бојан Кирбиш, чији отац је јуна 1941. године, као једанаестогодишњак, из Марибора протеран у околину Краљева, где је са десеточланом породицом провео четири ратне године.
Почасни покровитељ манифестације чије име, према речима организатора, више не треба да асоцира на братство и јединство, већ на пријатељство за нова времена, је председник Словеније Данило Турк.
Поред већ остварене културне сарадње, Мариборчани и Краљевчани покушавају да оживе и привредну сарадњу, па је у словеначкој делегацији и један број успешних привредника, који ће се састати са представницима краљевачких предузећа.
Делегацију Мариборчана су у примили председни скупштине града Краљева Миломир Шљивић и његов заменик Сретен Јовановић.
Након пријема на градском тргу организован је култирни програм на коме се сем српског кола играла и словеначка полка.
 
 

Print Friendly, PDF & Email