Некадашњи државни празник , 7. jул, Дан устанка народа Србије против фашистичког окупатора у Другом светском рату,  обележен је  полагањем венаца на Споменик палим борцима у Ковачима у организацији МЗ Ковачи, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ и града Краљева.
           
У име града, венац на Споменик подигнут у знак сећања на 34 борца из овог краја који су животе изгубили у ратовима од 1912. до 1999. године положили су помоћник градоначелника града Краљева Сретен Јовановић,народни посланик Бранимир Јовановић и члан Градског већа града Краљева Радоје Томашевић. У име месне заједнице Ковачи венац је положио председник месне заједнице Вук Величковић. Венце су положиле и породице жртава, као и припадници Војске, Полиције, представници удружења и организација.         
           
Према подацима, око 5.000 бораца из овог краја су носиоци бројних одликовања у Другом светком рату, у коме је град дао велике жртве. Краљево је дало и легендарну јединицу IV краљевачки батаљон, која је изнедрила и народне хероје, који су страдали у рату – Живана Маричића, Рада Вилотијевића, Олгу Јовичић Риту, Рада Милићевића, Николу Бубала.

 

Print Friendly, PDF & Email