„Лепота живота и јесте у давању, а не у бесомучном узимању и акумулирању богатства“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом посете Школи за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“, где је, захваљујући хуманим људима, који су учествовали у „Васкршњем дечјем сабору“, набављено и данас уручено ортопедско помагало столица Bayo”, ученику седмог разреда ове школе Луки Опачићу.

Средства за набавку овог помагала прикупљена су у оквиру манифестације коју, трећу годину заредом, организује Удружење Краљевина Србија, продајом васкршњих јаја и украса.

„Васкршњи дечји сабор“, који има благослов епископа жичког Јустина, јесте манифестација културно-забавног карактера, замишљена тако да деца школског и предшколског узраста продају јаја и украсе која су ишарали, и од прикупљених средстава помогну онима којима је то потребно. Ове године прикупљена средства су намењена куповини ортопедских колица, вредности око 87.000 динара. Према речима Милана Алексића, из Удружења „Краљевина Србија“, поред деце односно родитеља, било је и много грађана који су обишли штандове „Сабора“, као и социјално одговорних предузећа која су уплатила средства за остваривање овог пројекта.

Како истиче директорка Школе за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“ Маријана Мионић, иако деца са телесним инвалидитетом често, због својих моторичких оштећења, имају сметње не само у кретању, него и у комуникацији односно у говору, њихове способности су много веће него што изгледају. Набавка помагала ове врсте ће знатно утицати на побољшање квалитета свакодневног живота дванаестогодишњег Луке.

„Надам се да ће сличне активности бити реализоване и у наредном периоду и за другу децу, друге ученике ове школе, и да ћемо се наћи сличним поводима овде“, поручила је директорка.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је са чланицом Градског већа Горданом Стојковић присуствовао уручењу, сматра да је веома значајно да постоје удружења грађана која својим хуманитарним радом настоје да помогну онима који се налазе у стању социјалне потребе, који имају потребе које су другачије од већине становника, и што знају да, уз помоћ помагала које би донирали, наши млади суграђани, ученици ове школе, могу да покажу да је степен њихових моторичких способности већи него што мислимо.

„Драго ми је што је Удружење „Краљевина Србија“, уз благослов Његовог преосвештенства епископа жичког Јустина, у сарадњи са градом и привредним субјектима у овом граду, обезбедило средства за куповину ортопедских колица. Надам се да ће у будућности већи број удружења грађана показати свој активизам како би помогли и били друштвено одговорни. Надам се и да ће већи број привредних субјеката, поготову оних који успешно послују, наћи за сходно не да купују скупе џипове и аутомобиле за своје директоре, не да опремају кабинете да буду превише луксузни, него да новац донирају тамо где је најпотребније. Потребно је донирати новац и овој деци и нашим суграђанима који тешко живе. Мислим да ћемо ову лекцију добро да схватимо и да разумемо да, поред нас, живе и неки други људи, који су на првом месту људи, а који имају потребе које ми који имамо више или можемо више, треба да разумемо и да помогнемо“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом посете Школи за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“. 

         

Print Friendly, PDF & Email