Данас је градоначелник Краљева Љубиша Симовић у свом кабинету примио Жерара Шаријеа из пријатељске општине Сен Фоа града Лиона из Француске. Краљево и општина Сен Фоа су већ неколико година у партнерским односима и то партнерство и пријатељство се већ реализује кроз различите пројекте а највише у области здравства и културе.
„ Оно што мене посебно радује је то да један од бисера културне историје Краљева а то је средњевековни град Маглич наилази на интересовање пријатеља из Француске да кроз пројекат финансирају реконструкцију и заштиту, овог средњевековног града, уз све стандарде заштите споменика културе" рекао је градоначелник града Краљева.
„ Ово је тринаеста година како долазим у Краљево и осећам се као да долазим код своје куће, јер овде имам доста пријатеља из разних области . Данас смо у Краљеву како би представили међународни пројекат децентрализоване сарадње у оквиру локалног економског развоја са једним пројектом који је културно туристички. Тај пројекат је подржан од стране Европских организација које су спремне да прошире овај пројекат где би се обухватили и Српски манастири пре свега Жича и Студеница али и долина Ибра и развој сеоског туризма. Вредност овог пројекта је између 100 и 300.000 Еура. Носиоци овог пројеката били би град Краљево и један Француски град а финасирање би било директно из Европе" рекао је господин Шарије.

 

Print Friendly, PDF & Email