„Вама и свим житељима града Краљева честитам предиван празник – Дан Вашег града. Поколења Краљевчана подарила су своју храброст, умеће, љубав својој отаџбини и родном крају. Нека Вам ова плакета да снаге и жеље да оставите о себи добро сећање за будућа поколења. Од свег срца, из све душе, желим сваком житељу Краљева добро здравље, породичну срећу, славна дела и нове радне победе. Нека град расте и цвета. Уверен сам да је пред Вама славна будућност“, поручио је градоначелник Иванова Вјачеслав Михаилович Сверчков грађанима Краљева у честитки коју су представници града Иванова уручили градоначелнику Краљева на пријему у нашем граду.

Двочлану делегацију из руског града, која је боравила у нашем граду поводом обележавања Дана града – Краљевдана, чинили су чланови градске односно регионалне Думе Иванова, лекари Владимир Бељајев, председник Комитета за социјалну политику, и Игор Волков. Градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима приредио је пријем за госте из Русије.

            Везе српског и руског пријатељства сежу далеко у прошлост, а данас, само у Краљеву живе 82 руске породице, речено је на састанку. Представници партнерских градова разговарали су о конкретној сарадњи. Већ постоји идеја за сарадњу у области текстилне индустрије, која је веома развијена у Ивановској области, што подразумева долазак руских произвођача на српско тржиште.

            Градоначелник града Краљева Томислав Илић захвалио је гостима на доласку поводом великог празника града и честиткама градоначелника Иванова.

Он је изразио жељу да се сарадња, званично потписана пре три године, настави и развија, на задовољство и корист и Краљева и Иванова.

Гости су изразили захвалност на позиву и задовољство што су у Краљеву.

„Осећам да ће ова посета бити још један корак према зближавању наша два народа. Русија и Србија су вековима пријатељи и надам се да ће тако бити и убудуће. Желим да свим грађанима Краљева честитам њихов празник, да пожелим здравља и напретка и све најлепше и најбоље“, поручио је Владимир Бељајев, посланик у обласној скупштини и главни доктор у покрајинској болници.

 

 

 

Чешка Шумарска школа

 

Предвођени директором Шумарске школе Краљево Зораном Николићем, домаћином приликом посете Краљеву, представници Шумарске школе из чешког града Кривоклата састали су се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Делегацију Шумарске школе из Кривоклата чинили су директор Вратислав Долхош и његов заменик Мирослав Месечек.

Сарадња шумарских школа из Краљева и Кривоклата почела је пре две године на шумарској ученичкој олимпијади, на којој су наши ученици, у конкуренцији девет земаља, освојили треће место. Сарадња је крунисана заједничким пројектом, из области шумарства, ловства, у коме је наша школа партнер.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић пожелео је гостима топлу добродошлицу у наш град, у коме су се, стицајем околности, затекли у време обележавања Дана града и позвао их да буду гости, у име своје земље, на свечаности коју наш град организује тим поводом. Он је изразио наду да ће се сарадња краљевачке Шумарске школе и школе која се налази у националном ловишту председника Републике Чешке наставити, уз обострану размену искустава која ће примењивати у даљем раду.

Гости су са задовољством прихватили позив да присуствују Свечаној седници Скупштине града Краљева. Утисци из Краљева су веома позитивни и, како кажу, веома им је драго што ће моћи да одржавају контакт и убудуће са нашом школом. Како се следеће године у кривоклатској Шумарској школи одржава међународно такмичење, најавили су да ће упитити и званичан позив за учешће нашој Шумарској школи.

Уз поздраве и честитке свим Краљевчанима поводом празника града, гости су пожелели и да се сарадња двеју школа сваке године обогаћују новим садржајима.

 


 

Print Friendly, PDF & Email