„Оно што су амбасадори Краљева и општине Источна Илиџа започели прошле године сарадњом на културном плану, настављено је сусретом на политичком нивоу, а најважније је да буде настављено на економском плану, рекао је данас начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач на пријему који је за делегацију из Републике Српске приредио градоначелник Краљева Драган Јовановић.
Госте су, осим градоначелника, поздравили и његов заменик Милун Јовановић, саветник Ђорђе Павловић и Маја Мачужић, члан Градског већа, задужена за део послова из области сарадње са градовима и општинама у земљи и иностранству.
„Ово је дивна прилика да са нашом браћом преко Дрине остваримо сарадњу, јер на обе стране постоји добра воља да осим културне и уметничке сарадње, своје односе унапредимо на добробит грађана Краљева и општине Источна Илиџа", рекао је поздрацљајући госте градоначелник Драган Јовановић.
Сарадњу између Краљева и општине Источна Илиџа започели су фолклорни ансамбли „Моравац" из Адрана код Краљева и Српско културно-уметничко друштво (СКУД) „Бошко Вујадин" из Касиндола. Тридесеторо фолклораца са Илиџе дошло је у узвратну посету члановима КУД „Моравац" које обележава пет година постојања. Домаћине су на пријему представљали Зоран Симовић, предсеник друштва и Иван Јевремовић, председник Месне заједнице Адрани.
„Источно и српско за нас у Републици Српској су синоними, па нам је увек драго када смо у Србији, поготово када нас овако топло и братски приме", рекао је начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач и додао да, уз сарадњу која је почела обостраном промоцијом српског народног стваралаштва, две локалне заједнице треба да нађу све начине за повезивање, будући да их муче потпуно исти проблеми.
Према његовим речима, у општини Источна Илиџа стопа незапослености је око 40 процената, државне институције запошљавају 35 процената укупно запослених, а приватна предузећа и мале предузетничке радње преостале две трећине укупног броја оних који имају посао.
Представници градских власти у Краљеву поздравили су и  фолклорце који су започели ову сарадњу и од које се конкретни резултати и на економском плану очекују већ током наредних месеци.Print Friendly, PDF & Email