Представници амбасаде Руске Федерације у Србији и први секретар амбасаде Валентин Кољацев и руководилац српског одељења Међународног фонда јединства православних народа Наталија Коцев, данас су посетили Краљево и сусрели се председником Скупштине града Сретеном Јовановићем и представницима градске власти.
Јовановић се захвалио руској делегацији за значајну помоћ коју је је ова земља пружила Краљеву током санирања земљотреса.
– Сарадња наших народа је вишедеценијска,  прожета историјским догађањима и управо на тим темељима створена требало би да нас све више веже, казао је Јовановић.
Наталија Коцева је овом приликом изјавила да би руски језик требало увести у средњосколско образовање,  с обзиром на велики број руских породица који живе у Србији, као и руских фирми присутних на овим просторима
,,Из тих разлога руски језик је у принципу неопходан и надлежни у Србији би требало да почну да размишљају о његовом увођењу руског у средњим школама, како би деца макар стекла основно познавање  које би требало да имају", казала је данас у Краљеву Наталија Коцева,
Она је навела да иницијатива за привредно економску сарадњу са Русијом мора потећи из Србије. су.
,, Поједини финансијери из Русије заинтересовани да инвестирају у Врњачку Бању са чим је тамошња локална власт упозната, али ми месец дана не можемо да добијемо документацију, иако нам је речено да је један део Врњачке Бање на продају, констатовала је Коцева.
Према њеним реццима, Русија је заинтересована за увоз српског воћа и поврћа, али су проблем квалитет, амбалажа и цена, јер су српски производи скупи, рекла је данас у Краљеву Наталија Коцев.
,,Русија је велико тржиште и пласман вашег воћа и поврћа на руско тржиште требало би да се одвија на релацији произвођача и представника локалних самоуправа, који би одржавали везу са руским купцем.
Први секретар амбасаде Русије Валентин Кољацев,  казао је да такође очекује иницијативу од Србије када је реч о економској сарадњи ове две земље, подсетивши да подсетио да у Краљеву већ живи 25 породица из Русије.
Представници амбасаде Русије су данас краљевачкој библиотеци ,,Стефан Првовенчани" поклонили дела руских класика на руском језику, а затим су обишли домаћинство  Константина Митракова, досељеног из Русије у село Конарево надомак Краљева.

 

Print Friendly, PDF & Email