Градоначелници и председници општина осамнаест локалних самоуправа у сливу Западне Мораве потписали су Споразум о сарадњи у области смањења ризика од катастрофа и послова развоја цивилне заштите у сливу Западне Мораве на свечаности организованој у Врњачкој Бањи, у присуству представника Делегације Европске уније у Србији, Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији, Канцеларије за управљање јавним улагањима, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Сталне конференције градова и општина.

Како би могли да адекватно превентивно реагују и буду спремни да ефикасно делују у случају катастрофа, као подручје које је посебно изложено ризику од земљотреса, поплава и клизишта, градови и општине у западноморавском сливу, на којем живи око 800.000 људи, формирали су заједничку службу послова цивилне заштите. Седиште службе ће бити у граду Крушевцу, у оквиру локалне самоуправе, а њен рад ће финансирати сви градови и општине слива.

Потписивање Споразума употпуњено је и получасовном заједничком симулацијом реаговања у ванредној ситуацији јединица цивилне заштите и Горске службе спасавања „Споразум 2021“.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици је истакао да је поносан на европску солидарност и доследну подршку Србији, подсетивши на то да је Европска унија, од страшних поплава 2014. године, кроз бројне пројекте, доделила 175 милиона евра за опоравак и превенцију од поплава у нашој земљи. Да је то добро уложен новац, могло је да се види и по опреми и добро обученим волонтерима који могу да реагују у ванредним ситуацијама.

Стална представница UNDP у Србији Франсин Пикап је истакла значај удруживања градова и општина у сливу Западне Мораве како не би дозволили да поново дође до катастрофа односно последица елеменатарних непогода. Како је нагласила, ова иницијатива може да служи као пример другим локалним заједницама.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије Марко Благојевић је указао на то да је од изузетног значаја да се не бавимо искључиво последицама елементарних непогода, него и узроцима, али и  превенцијом и улагањем у инфраструктуру, кроз рад на унапређењу система.

Државна секретарка у Министарству државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић је поручила да ће Република Србија и Министарство и убудуће подржавати овакве споразуме, изразивши наду да ће овај споразум бити основа за даље напредовање и сарадњу и на другим пољима друштвеног деловања.

Никола Тарбук, заменик генералног секретара Сталне конференције градова и општина, сматра да, кроз међуопштинску сарадњу, неке надлежности и послови које локална самоуправа остварује могу бити ефикаснији и јефтинији. Како је рекао, очекује се потписивање споразума и између општина и градова у другим деловима наше земље.

У оквиру пројекта „ЕУ за Србију отпорну на катастрофе“, који спроводи UNDP, предвиђена је набавка опреме и возила за јединице цивилне заштите и Горске службе спасавања, опремање тренинг центра и одржавање обука. Укупна вредност те донације Европске уније је 1,2 милиона евра.

Захваљујући подршци ЕУ, јединицама цивилне заштите је за ангажовање у ванредним ситуацијама већ обезбеђено 900 комплета униформи и 600 метара трослојних мобилних брана за одбрану од поплава, укупне вредности око 550.000 евра. Горска служба спасавања такође је од ЕУ добила нова возила, униформе и опрему, која ће спасиоцима омогућити да буду ефикасни и на тешко приступачним теренима, а вредност донације је 200.000 евра. У другој половини ове године биће одржане и специјализоване обуке за припаднике Горске службе спасавања у складу са европским стандардима.

Почетком следеће године, у партнерству са Градом Kраљевом, UNDP ће започети изградњу и опремање Тренинг центра за обуку јединица цивилне заштите опште намене, који ће се налазити на обронцима Голије у месту Рудно, на 100 километара југозападно од Краљева. За ту сврху је ЕУ обезбедила 600.000 евра.

Иницијативу „Слив Западне Мораве“, покренуо је Град Краљево односно Одељење за послове цивилне заштите Градске управе града Краљева, након поплава 2014. године, уз подршку Сталне конференције градова и општина, Канцеларије за управљање јавним улагањима и UNDP.

У Краљеву је, 10. фебруара 2017. године, одржан скуп свих градоначелника и председника општина локалних самоуправа у сливу Западне Мораве и званично потписан Протокол о сарадњи.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић истиче велики значај овакве сарадње, којом се ствара основа да се координирано и квалитетно спроводе активности на смањењу ризика и брзом опоравку након елементарних непогода, у циљу стварања отпорније заједнице, што и јесте циљ. Помоћ Владе Републике Србије и Европске уније у овим ситуацијама од изузетног су значаја.

Потписивање Споразума о међуопштинској сарадњи и формирање заједничке службе за послове цивилне заштите подржали су Делегација Европске уније у Србији, Министарство унутрашњих послова, Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство за европске интеграције, Kанцеларија за управљање јавним улагањима и Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији.

Print Friendly, PDF & Email