У свечаној сали Градске управе данас је организована информативна сесија током које је више од 40 представника здрваствених и социјалних установа, локалних самоуправа и невладиних организација имало прилику да се информише о прошле недеље објављеном јавном позиву за учешће у пројекту „Отворени загрљај" који финансира Европска унија. 

            По јавном позиву „Подршка деинстуционализацији и социјалној инклузији особа са интелектуалним и менталним потешкоћама", ЕУ ће за поднете најбоље предлоге пројеката доделити бесповратних 2,55 милиона евра. Активности пројекта почеле су у септембру 2012. године, а пројекат се реализује у сарадњи са Министарством рада, запошљавања и социјалне политике и Министарством здравља Републике Србије. Циљ пројекта „Отворени загрљј" је унапређење социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним потешкоћама. Према речима Ане Миленић, програм менаџера Делегације ЕУ у Србији, пријављени пројекти могу да имају предвиђену дужину трајања од 10 до 18 месеци, а вредност од 50.000 до 200.000 евра.

            „На конкурс могу да се пријаве локалне самоуправе, организације цивилног друштва и, по први пут, све институције из сфере социјалне и здравствене заштите", рекла је Миленић, изражавају ћи наду да ће на конкурс стићи добри пројекти којима ће омогућити да у локалне заједнице буду укључени особе са интелектуалним и менталним потешкоћама.

            Услове конкурса представила је Александра Чалошевић, експерт на пројекту „Отворени загрљај" која је прецизирала да учешће у пројекту могу да имају непрофитне организације које морају имати статус правног лица и неко искуство у области за коју конкуришу.

            „Због тога први пут укључујемо и институције социјалне, и здравствене заштите, а кофинансирање у износу од 15 одсто је, такође услов", навела је Чалошевић.

            Како се током сесије могло чути, основна идеја пројекта је да особ,е које су тренутно смештене у резиденцијалним институцијама и психијатријским болницама, буду извучене из тих институција и укључене у нормалне животе, што подразумева враћање у њихове породице, ако оне постоје.

            Присутне је у име градских власти поздравио заменик градоначеника Милун Јовановић, који је навео да град Краљево има опредељење да у овој области направи помаке, имајући у виду потребе суграђана који припадају циљној групи овог пројекта.

            „Град Краљево ће у складу са пропозицијама конкурса сагледати своје могућности, а позваћемо и све партнере да се о пројекту информишу и да заједнички конкуришемо како бисмо искористили средства ЕУ и направили боље услове за живот наших суграђана са интелектуалним потешкоћама", рекао је заменик градоначелника.

            Он је додао да у градском буџету постоји ставка, између осталог, и за учешће у кофинансирању и оваквих пројеката.

            „Предстоји нам  и ребаланс буџета, ако уђемо у овакав пројекат, створићемо услове да тај пројекат и реализујемо", појаснио је Јовановић.

            У Србији је 2007. године усвојена Стратегија развоја заштите менталног здравља која посебно наглашава потребу за деинституционализацијом особа са интелектуалним и менталним потешкоћама из установа и њихово враћање у заједницу уз стварање унутар секторске сарадње у циљу побољшања социјалне инклузије. Закон о социјалној заштити усвојен је 2011. године, а у мају ове године и закон о заштити лица са менталним сметњама.

            Пре сесије у Краљеву, овакви информативни скупови одржани су у Београду, Новом Саду и Суботици, а следе сесије у Врању и Нишу. Сви заинтересовани више информација о јавном позиву и пројекту „Отворени загрљај" могу видети на www.otvorenizagrljaj.rs


Print Friendly, PDF & Email