Симболичним пресецањем врпце, градоначелник Краљева Драган Јовановић данас је, предшколској установи „Олга Јовичић Рита“ у име Града Краљева званично предао на коришћење централни градски вртић „Ратарска капија“ у улици Ђуре Ђаковића.
Изградња овог објекта, започета је пре две године, са почетном ценом од око 105 милиона динара, без ПДВ-а. До краја радова, инвестиција је коштала нешто више, Република Србија је у овај пројекат уложила око 79 милиона динара, а остатак средстава локална самоуправа. Ово је био четврти пројекат који је у Краљеву финансиран из кредита Европске инвестиционе банке, средствима ресорног министарства и локалне самоуправе.
„Отварање вртића који ће бити нови дом неким  малишанима, увек је знак да смо ми, одрасли, на прави начин схватили да је дете огледало човека, јер не постоји лепша ствар коју, ми велики, можемо за децу да урадимо, него да им, и на овакав начин, отварамо пут у будућност“, рекао је градоначелник Јовановић.

„Ратарска капија“ ће, на простору од готово 2.500 квадратних метара имати централну кухињу на 1.600 квадрата из које ће се, уместо као до сада из централне кухиње која је била смештена у вртићу „Младост“, убудуће снабдевати сви краљевачки вртићи. Модерна кухиња функционисаће по најсавременијим ХАСАП стандардима. Вртић ће имати четири јаслене и четири васпитне групе  у собама од којих је свака пространа, светла и велика око 70 квадрата.
„Смештајни капацитети вртића, који са радом треба да почне крајем јануара наредне године, су између 250-оро и 300 деце, а са овим новоотвореним капацитетом и планираном реконструкцијом вртића „Младост“, која треба да обезбеди још сто нових места, Краљево ће бити један од ретких градова у Србији за које листе чекања на пријем у предшколску установу треба да постану прошлост“, навео је градоначелник Јовановић.

Према речима директорке предшколске установе Драгане Митић, у новом вртићу биће запослено 30 нових радних места, од чега по осам васпитача и медицинских сестара, пет хигијеничара, две сервирке, по један педагог, психолог, домар, пекар, посластичар и службеник за јавне набавке.

 Помоћ "Пластметалу" и више новца за социјална давања у наредној години          20.12.2013.

На данашњој конференцији за новинаре помоћник градоначелника Радомир Јовановић задужен за социјална питања упознао је новинаре са доделом једнократне помоћи радницима „Пластметала“.       
Локална самоуправа је уз помоћ Центра за социјални рад радницима ове фирме, у којој су претежно запослена инвалидна лица од којих је већина у штрајку већ шест месеци због неисплаћених обавеза, обезбедили 68 једнократних помоћи у износу од 5.ооо динара.    
По речима Ивице Глишовића, председника Независног синдиката овог колектива, највећи број запослених нема средстава за најминималније животне потребе и лекове који су им неопходни за живот. Ресорно министарство рефундира 75 одсто зарада за инвалидна лица  а последња уплата је била овог месеца за јануар ове године.
По речима Глишовића сви радници су свесни да уколико не почну да раде и производе може да се догоди да остану и без ове рефгундације што би био крај за све запослене па се надају да ће локална самоуправа заједно са Министарством за рад, запошљавање и социјалну политику наћи неко решење за овај коплектив. Састанак у министарству је заказана за следећу недељу и сви исчекују повољан исход.
Пошто је крај године и обичај је да се сумирају резултати рада помоћник градоначелника Радомир Јовановић је упознао новинаре са досадашњим активностима локалне самоуправе у области социјалне политике и социјалних давања.
П
рема подацима Центра за социјални рад и градске канцеларије за социјална питања, тренутно је 1826 породица у Краљеву, односно сто породица више него прошле године. За различита социјална давања ове године из буџета града је издвојен 51 милион динара. За наредну годину у нацрту буџета који чека скупштинско усвајање планирана су 62 милиона. Пракса је показала да највише новца недостаје за пакете хране и хигијене, али и помоћ најугроженијима у плаћању комуналних обавеза јавним предузећима.
 

 

Print Friendly, PDF & Email