Борећи се против историјских заборава, град Краљево је део простора у Свечаној сали Градске управе посветио онима који су га водили до 1941. године.   Поставка у част краљева крунисаних у Жичи и предратних челника нашег града, представљена је данас кроз „сажету историју Краљева“ и кратак музички програм.

 „Ако ми будемо заборавили њих, тако ће и они који долазе иза нас заборављати нас. На овај начин, ми поручујемо будућим генерацијама да памте оно што се никако не заборавља, а то су људи. То је време успона и падова, свадбарења и бугарења, а било је тога у овом граду на претек“, рекао је Милош Милишић, члан одбора за обележавање значајних датума у историји нашег града, који је и водио програм.

Беседничар на данашњем догађају је био историчар Драган Драшковић, директор Народног музеја Краљево.

„Свечано отварамо један део прошлости града Краљева који је до сада био скрајнут и запостављен. То је велики период, са бројним учесницима. Овде сам првенствено пажњу посветио бившим председницима општине, од њиховог увођења у власт 1838. до 1941. године. Они су имали значајног утицаја на развој града, у своје време су били уважавани и цењени у граду Краљеву. Међутим, после неког периода, ми смо их избрисали из сећања. Ово је леп повод и прилика да се поново сетимо њих и неких времена када је Краљево било можда једно од највећих градилишта у Србији, када су се градиле две велике фабрике, мост, читаве колоније за раднике и велики број странаца. Све је то било значајно за развој нашег града, а ми смо веома мало пажње посвећивали томе. Ово је најсажетија историја града. На неки начин ће нас подсећати и терати да и даље истражујемо и подсећамо се тих времена када је Краљево било веома цењено, како у Србији, тако и даље“, рекао је Драшковић.

Присутнима се обратио Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева, иницијатор да се „заборављени председници општине краљевске“ спасу заборава.

„Задовољан сам због данашњег догађаја, јер сам ја био непосредни иницијатор да одужимо дуг према онима који су водили овај град, који су се крунисали у Жичи. Био би грех да се не сећамо дела наше историје јер, после нас, неко би се још мање сећао када не би били одужени дугови. Мислим да је тиме исправљена једна велика неправда. Још једна коцкица у историји Краљева ће бити сложена. Ко заборави своју историју, не заслужује своју будућност. Овде ћемо имати још један доказ историје колико краљева и када је крунисано у седмовратој Жичи“, поручио је Сретен Јовановић.

У музичком делу програма наступили су професори Музичке школе „Стеван Мокрањац“ – Драгана Манојловић, соло певање, уз пратњу на клавиру Марка Голоскоковића.
 


 

 

 

Посета делегације Тениског савеза Србије                 29.10.2014.

 

 

Делегација Тениског савеза Србије, предвођена селектором Дејвис куп репрезентације Богданом Обрадовићем и менаџером ТСС Чедомиром Шошкићем, састала се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Град Краљево је истакао кандидатуру за одржавање првог кола Светске групе Дејвис купа, за меч Србија-Хрватска, од 6. до 8. марта 2015. године. То је и био повод посете челника ТСС, како би се упознали са тим да ли град и нова краљевачка хала спортова, која ће ускоро бити и званично отворена, испуњавају услове да тениска репрезентација Србије, у првом колу Дејвис купа, угости селекцију Хрватске. Они су домаћине упознали са тим да постоје и одређени стандарди Међународне тениске федерације (ITF) које треба испунити.

            Градоначелник Краљева је захвалио људима из Тениског савеза Србије на посети и подршци.

„Могу слободно да обећам да ће нова хала и комплетна инфраструктура у граду бити спремни за овај меч. Надам се да ћемо испунити све стандарде које захтевају од нас и да ће тај меч бити одржан у Краљеву“, рекао је градоначелник Илић.

„Краљево је велики спортски град. Један од разлога зашто хоћемо да организујемо Дејвис куп у Краљеву јесте да бисмо ширили тенис широм Србије. Знамо колико навијача имамо у Краљеву и сигурно да би овде била фантастична атмосфера. Већ смо посетили хотеле и видели да имате изузетан смештај. Отићи ћемо и до нове хале. Постоје одређени стандарди Међународне тениске федерације који морају да се испуне. Ја сам убеђен да је све уређено како треба, по правим стандардима. Потребно је још неколико пута сести за сто са људима који воде град и да направимо детаљан план“, рекао је селектор Дејвис куп репрезентације Србије Богдан Обрадовић.

Како је најављено, Краљево би сада требало да посети техничко-стручна служба ТСС, а након њиховог извештаја Међународној тениској федерацији, и комисија Федерације, зарад комплетног извештаја.

Након пријема, домаћини су са гостима обишли и нову халу спортова у којој би, ако сви услови буду испуњени, требало да буде одржан овај велики спортски догађај.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email