Ања Бојић, Матеја Томић, Душан Вељковић – краљевачке „Жабице“, како су сами свој тим назвали, победници четвртог Хакатона – програмерског такмичења за средњошколце, упознали су градоначелника Краљева др Предрага Терзића, члана Градског већа задуженог за образовање Александра Цветковића и руководиоца Школске управе Краљево Бојану Маринковић са својим недавно постигнутим успехом.

Млади Краљевчани, ученици трећег разреда специјализованог одељења за рачунарство и информатику краљевачке Гимназије, били су убедљиво најбољи од свих средњошколских тимова из целе Србије који су се надметали на двадесетчетворочасовном такмичењу у прављењу што боље апликације на задату тему, које је на Факултету организационих наука Универзитета у Београду организовало Удружење студената информатике ФОНИС. Од пријављених 90, у финалу је било осам тимова, који су се сви позиционирали – иза наших суграђана.

Главни циљеви Хакатона су подстицање иновативности, креативности и могућности да млади људи стекну непроцењиво искуство рада у тиму и под притиском, с обзиром на то да је потребно за 24 часа створити оригиналну апликацију, која ће заинтересовати широку групу корисника и имати адекватну примену. Овогодишња тема такмичења намењеног ученицима свих средњих школа у Србији које занима информациона технологија и желе да прошире знања и практично их примене, била је подизање свести о друштвеним активностима у свом граду.

„Жабице“ су, заједно са стручним ментором Матијом Николићем, креирале решење под називом „Зелена будућност“, апликацију о очувању животне средине, која се претвара у забавну активност која, поред еколошке помоћи, кориснику пружа могућност добијања купона и попуста у радњама од компанија које путем апликације спроводе акције чишћења. Апликација пружа фирмама и неку врсту маркетинга, тако да могу да се такмиче која ће спровести највише акција и да се на тај начин истакну као фирма која највише брине о животној средини. Заправо, када уђе у апликацију, корисник може да види акције које се организују на нивоу његовог града. Ако жели да учествује, кликом на дугме се пријављује, потом добија обавештење када и где да дође. По доласку добија QР код који скенира и, од тих организатора, добија попуст у радњама.

Приликом пријема који је за Ању, Душана и Матеју приредио, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао велики успех својих младих суграђана, који су, како је рекао, својим залагањем, као и захваљујући својим професорима односно руководству Гимназије, успели да постану најбољи у нашој земљи.

„Ја сам као градоначелник срећан што имамо овако талентовану и вредну децу која су својим знањем успела да се попну на трон. Уверен сам да ће у будућности успети да упишу веома добре факултете, да ће их са успехом завршити и да ће и даље доносити медаље у наш град, да ће успети да развијају и компаније у којима буду радили, али и да утичу и на развој Краљева, града где су рођени и одакле су потекли“, рекао је Терзић напомињући да у краљевачкој Гимназији има веома талентоване деце која похађају специјализована одељења за рачунарство и информатику, филологију, математику, географију и историју, спортску гимназију, поред класичних одељења природно-математичког, друштвено-језичког и општег смера.

„Захваљујем Ањи, Матеји и Душану што су показали да у Kраљеву раде добри професори, да у Краљеву расту деца која су веома талентована“, поручио је градоначелник Краљева.

Иако је претходне две школске године било отежано радити због пандемије вируса корона, просвета је одолела изазовима – нагласила је руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић.

„Посебну пажњу смо посветили првенствено здрављу ученика и свих запослених у просвети, али нисмо запоставили образовање. Велики труд и рад су уложили наставници, поготову у измењеним условима, када је била онлајн настава, али и у томе смо истрајали и показали изванредне резултате, а то показују и успеси наших ученика основних и средњих школа на републичким такмичењима претходне школске године. Успех ово троје младих Краљевчана је само доказ да настављамо даље са постигнутим резултатима – ово није једини успех Гимназије у овој и претходној школској години, ово је наставак успеха не само Гимназије, већ просвете у Краљеву. Имамо дивну талентовану децу, али и добре наставнике који их мотивишу и дају све од себе да постигну овакве резултате. Поносни смо на наше ученике и наставнике“, рекла је Бојана Маринковић честитајући „Жабицама“ и пожелевши им даље успехе.

А Ања, Душан и Матеја скромно говоре о свом великом успеху, али ипак не кријући задовољство и истичући да су такмичења тек пред њима. Учешћу на Хакатону су претходиле једномесечне припреме, а програмски језик Java Script који су радили на такмичењу није део школског градива, већ су га сами учили. Непосредно пред такмичење, дани су им били „испрограмирани“ – припрема за такмичење, одлазак у школу, спавање, припрема за такмичење, одлазак у школу, спавање…

„Ово такмичење и овај резултат су за нас велики успех, који је с једне стране био и неочекиван, будући да је ово прво велико такмичење на које смо изашли. Нисмо имали представу о својим способностима, али смо заједничким радом успели да постигнемо велики резултат“, каже Душан.

Како истиче Матеја, љубав према програмирању им је усадио професор програмирања Жарко Павловић, који им је предавао прве две године и који им је помогао да схвате и заволе програмирање.

Највећи терет је, каже Ања, поднео Душан, али ни Матија ни она нису заостајали за њим. Душан је радио „логику“ за сајт – оно што корисник не може да види, Матеја оно што кориснику омогућава да интерактује са сајтом – оно што може да види, а Ања је била задужена за дизајн сајта – оно што је кориснику лепо на око.

Како кажу, пред њима су нова разна такмичења, наредни Хакатон… С обзиром на то да с љубављу раде то што раде, и да им се уложени труд враћа у виду успеха, жеља да нижу нова још већа постигнућа далеко ће их одвести. А да им највећи досадашњи успех буде најмањи који ће постићи – пожелео им је и домаћин пријема градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Print Friendly, PDF & Email