Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је поздравио организаторе и учеснике презентације програма „Европа за грађане и грађанке“, коју је Канцеларијa за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије организовала у нашем граду.

Он је изразио задовољство што презентацији присуствују представници јавних предузећа и установа и цивилног сектора.

„Град Краљево ће покушати да, у сарадњи са својим јавним предузећима и установама и представницима удружења грађана, конкурише за одређена сртедства за које буде сматрао да је сврсисходно и за које буде могуће добити материјалну потпору за решавање проблема грађана Краљева. Залажемо се да што више средстава буде обезбеђено кроз квалитетне пројекте“, рекао је градоначелник.

„Европа за грађане и грађанке“ је програм Европске уније којим се промовише заједничка европска историја и подстиче осећај одговорности за начин на који ће се Европа развијати. Кроз овај програм подстиче се учешће грађана и грађанки у свим видовима живота заједнице, као и у изградњи још повезаније Европе.

Општи циљеви програма су допринос разумевању Европске уније, њене историје и различитости, као и промовисање eврoпскoг грaђaнства и унaпрeђење грaђaнскoг и дeмoкрaтскoг учeшћа нa нивoу EУ.

У програму могу да учествују организације цивилног друштва, јединице локалне и регионалне самоуправе, фондације, удружења и мреже удружења, европске мреже и кровне организације, образовне и културне установе, синдикати, think tank-ови...

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом представља националну контакт тачку за овај програм у којем Србија учествује од 2012. године.

„Укупан буџет целокупног програма се утврђује од 2014. до 2020. и износи 184.500.000 евра. Ми као држава уплаћујемо националну контрибуцију 55.000 евра и имамо преглед колико се средстава врати у Србију кроз успешне пројекте. Око пола милиона евра ми успемо да вратимо кроз пројекте где смо носиоци“, рекла је Јелена Пајовић ван Ринен, руководитељка Групе за међународну сарадњу и европске интеграције Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, напоменувши да има још читав низ пројеката у којима смо партнери.

Како је истакла, неопходно је што веће и квалитетније укључивање грађана у процес доношења одлука, који треба да важи и на локалном и националном, па и европском нивоу.

Неопходно је да се успоставе партнерства са организацијама из других земаља. Та врста подршке је оно што Канцеларија пружа – успостављање партнерстава са организацијама из других држава. Већа је вероватноћа да ће пројекти бити подржани уколико имају квалитетнија и шира партнерства са другим државама.  

Актуелни позив за подношење предлога пројеката је отворен до 1. септембра 2016. године – када могу да се пријаве пројекти организација цивилног друштва и пројекти везани за локалне самоуправе.

 

          

Print Friendly, PDF & Email