У оквиру пројекта изградње објекта намењеног социјалном становању на локацији Месне заједнице Рибница, у Краљеву je данас потписан уговор са извођачем радова, грађевинским привредним предузећем „Банковић“ из Власотинца.
Крајем прошле године, на рачуну Министарства грађевинарства и урбанизма остало је нераспоређених 200 милиона динара. Та средства је ово Министарство, преко Републичке агенције становања, понудило за реализацију пројеката социјалног становања. Општинска стамбена агенција у Краљеву једна је од 12 стамбених агенција у исто толико градова Србије која је добила део тог новца.
За пројекат реализације пројекта стамбеног становања на локацији месне заједнице Рибница, из буџета Министарсттва грађевинарства и урбанизма, обезбеђено је 15 милиона динара, уз услов да град Краљево обезбеди исто толико средстава. Град је суфинансијер овог пројекта половином од укупно потребних 30 милиона динара за његову реализацију кроз обезбеђење земљишта и изградњу примарне инфраструктуре.

„Примарна инфраструктура на овом земљишту већ постоји, тако да је трошак града заправо много мањи, а обезбеђена је равноправна расподела финансијских обавеза суфинансијера“, рекао је градоначелник Краљева Драган Јовановић.
Након припремљене пројектне документације средином ове године расписана је јавна набавка на основу које је, као најповољнија, одабрана понуда грађевинског привредног друштва „Банковић“ из Власотинца.

„Овај пројекат подразумева изградњу објекта са шест станова намењених социјалном становању који ће бити намењени издавању и пословног простора у власништву града, у којем ће бити смештена администрација Месне заједнице Рибница“, прецизирао је Миодраг Вујовић, директор Општинске стамбене агенције у Краљеву.
Бобан Банковић, директор грађевинског привредног друштва „Банковић“ из Власотинца нагласио је да ће се извођачи радова максимално потрудити да испоштују рок за завршетак објекта – 210 дана од почетка радова на изградњи објекта.

Осим овог пројекта, Општинска стамбена агенција ради и на реализацији другог пројекта намењеног социјалном становању, на две локације у Рибници и једној на Берановцу са укупно 100 станова. Уколико и овај пројекат буде реализован, у Рибници ће бити изграђено још 68 станова намењених социјалном становању  (34 на локацији на којој се сада зида шест станова и још толико на месту стоваришта „Колашин“, у близини некадашње кафане „Слога“) и још 32 на Берановцу. Свих сто станова (од 1.700, колико ће их се у оквиру новог пројекта социјалног становања градити у целој Србији) биће понуђени на продају по непрофитним ценама, односно по цени од, како се очекује – између 500 и 550 евра по квадратном метру.
 
 

ОСАМ ГОДИНА СОС ДЕЧЈЕГ СЕЛА КРАЉЕВО                                        25. октобар 2013.

 

Невладина хуманитарна организација посвећена добробити деце, јачању породица и заједнице као превентивних мера у борби против напуштања деце и друштвеног занемаривања, СОС Дечје село Краљево, обележило је данас осам година свог постојања.

Запослени у СОС Дечјем селу стварају нове породице за децу и обезбеђују нови, топли дом и брижно окружење за малишане различитог узраста, верске и националне припадности из свих крајева Србије. За осам година постојања, СОС Дечје село Краљево збринуло је стотину четворо деце и младих. Седморо младих људи започело је самосталан живот, шесторо бивших штићеника студира, а на СОС Дечје село има и „своја“ три унука.

Према речима директорке СОС Дечјег села Весне Јокановић Мраковић, и даље се ради са великом жељом и тежњoм да се обезбеди подршка за што више деце и младих широм Србије.

„Наш највећи задатак је да сву ту децу припемимо за самосталан живот, на чему ради тим колега, али највеће заслуге припадају СОС мамама које брину о њима“, рекла је Весна Мраковић Јокановић захваљујући се, у име СОС Дечјег села, свим пријатељима, сараданицима, донаторима, спонзорима, граду Краљеву и суграђанима на пруженој подршци.

Она је оценила да је претходна година у раду била финансијски тешка, али да је мотивација да се увек ради што боље, увек вођена жељом да се помогне што већем броју деце и младих људи из целе Србије.

 СОС Дечје село Краљево основано је 2004. године на основу међународног уговора између Владе Републике Србије и Међународне организације СОС Дечјих села. Њихов рад се већим делом финансира из донација, уз помоћ дародаваца из земље и иностранства. СОС Дечје село Краљево је члан SOS KINDERDORF INTARNATIONAL, једне од највећих светских невладиних организација, која се бави заштитом деце и, уз помоћ донатора, тренутно има 2013 програма у 132 земље света. Она данас има 507 Дечјих села, програме јачања породица, бројна обданишта, школе, медицинске и друштвене центре, хитну помоћ угроженим подручјима, директно брине о 78.000 деце и помаже 1,3 милиона људи. Међународна организација СОС Дечјих села ради у духу Конвенције о правима детета и има саветодавни статус у Економском и Социјалном савету Уједињених нација.
 
 

 

 

           

Print Friendly, PDF & Email