У оквиру Недеље Црвеног крста, која се обележава од 8. до 15. маја, међу бројним активностима Црвеног крста Краљево, у Мултимедијалном центру „Кварт“ у нашем граду, премијерно је приказан и филм „На правом путу“. Филм, рађен у продукцији Црвеног крста Ужице, настао је као продукт програма Црвеног крста „Промоција хуманих вредности”. Настао је у Црвеном крсту, али за потребе свих који имају мисију да промовишу и шире хумане вредности. Има за циљ смањење насиља међу младима, промоцију толеранције, ненасилне комуникације, родне равноправности, превенцију дискриминације и насиља путем електронских медија. Жеља волонтера и запослених у Црвеном крсту је да хумане идеје др Владана Ђорђевића, оснивача Црвеног крста Србије, приближе младима, као и да на савремен и креативан начин преносе едукативне поруке.

Промоцији филма су присуствовали бројни пријатељи Црвеног крста, волонтери, председници, секретари из више од 30 организација Црвеног крста, ученици средњих школа из нашег града.

Резултати рада Црвеног крста Краљево, ентузијазам и посвећеност волонтера и запослених свим задацима и изазовима који су присутни у деловању Црвеног крста, били су опредељујући да Црвени крст Краљево буде домаћин промоције филма у оквиру Недеље Црвеног крста. Како се могло чути на промоцији, „и данашњи заједнички рад и дружење потврђују да је Црвени крст Краљево једна од водећих организација Црвеног крста у Србији, организација која своја знања и искуства преноси на своје партнере и сараднике у оквиру Црвеног крста, али и шире“.

У име Града Краљева, госте, волонтере Црвеног крста, ученике краљевачких школа, поздравио је и захвалио им на свему што чине градоначелник др Предраг Терзић.

„Хвала вам што годинама помажете људима који се налазе у невољи. Црвени крст је увек био ту  да помогне у тешким тренуцима, и за време ратова, и земљотреса у Краљеву, а поготово у последње две године, када смо се сви заједно борили против ковида. Заједно смо свакодневно организовали састанке оперативног дела Штаба за ванредне ситуације и договарали оне мере које су биле на корист свих грађана Краљева. Организовали смо кол-центар,  где сте ви, млади волонтери Црвеног крста, били ангажовани у позивању, допремали храну старијим људима који нису могли да изађу из својих домова, а нису имали своју децу и унуке, или су они били далеко па нису могли да им помогну… Све су то уместо њих радили волонтери Црвеног крста. То је била велика хумана мисија којој је Црврени крст дао огроман допринос“, истакао је градоначелник.

Терзић је поздравио и ауторе филма „На правом путу“, глумце, све који су учествовали у снимању филма који промовише хумане вредности. Честитао је Недељу Црвеног крста и, изразивши уверење да ће ова армија хуманих људи наставити да помаже, још једном, захвалио свима.

Према речима генералног секретара Црвеног крста Србије Љубомира Миладиновића, промоција филма „На правом путу“ је прилика да се јавности упуте оне поруке које Црвени крст чине највећом и најстаријом хуманитарном организацијом у Републици Србији и заложи се за хуманост и све оне вредности које Црвени крст заступа.

„Да помогнемо деци, младим волонтерима, да се што боље припреме за живот и све изазове које живот чини. Истовремено, да развијемо културу хуманости“, поручио је генерални секретар Црвеног крста Србије подсетивши на то да се и Недеља Црвеног крста и Светски дан Црвеног крста – 8. мај, обележавају под слоганом „Заједно чинимо свет хуманијим“.

Print Friendly, PDF & Email