Представници града Краљева и Рашког управног округа су обишли радове на изградњи хидрантске мреже на планини Гоч, која ће омогућити снабдевање водом постојећих смештајних капацитета, али и павиљона чија изградња предстоји следеће године. Од укупно 700, до сада је урађено 600 метара, а предвиђено је да до понедељка радови буду завршени. Њихова вредност је четири милиона динара, издвојених из градског буџета, а извођач је Привредно друштво за грађевинарство „РВИ Профил“ из Краљева.

Како је истакла директорка Дечјег одмаралишта „Гоч“ Слађана Чорбић, изградња хидрантске мреже је од великог значаја за установу. Како се на њу надовезује изградња новог објекта, знатно ће бити побољшани услови за боравак на Гочу и деце и осталих корисника. У павиљону тренутно нема деце, али ће их бити током зимског распуста, а у хотелу су смештени основци из школе „Вук Караџић“. Према речима директорке, овогодишња сезона на Гочу је јако добра, будући да долазе школе из Краљева, али и из Новог Сада, Београда, Зрењанина, Зајечара.

Што се изградње новог павиљона тиче, како каже директорка Дирекције за планирање и изградњу Марица Мијајловић, започета је процедура, саставља се комисија и у наредних месец-месец и по биће појачаних активности на спровођењу поступка јавне набавке. Очекује се да то буде готово до краја јануара, како би све било спремно до пролећа и радови што пре почели.

Све ово ради се како би планина Гоч постала интересантна туристичка дестинација, можда међу четири-пет планина у Србији, каже начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, истичући напоре и града Краљева и округа на развоју планинског туризма. Он сматра да ће изградња павиљона, чија је вредност 80 милиона динара, почети априла идуће године.

„Тиме покушавамо да оживимо и задржимо школски туризам, „школу у природи“, по чему је Гоч и познат, и где највише деце и из Краљева и из околних градова долази. Изградњом павиљона створићемо одличне услове. Треба да искористимо то што нам је дала природа. Идуће године биће издвојена средства за набавку табача у корист развоја спортског туризма. Краљево је град спорта – осим што имамо нову халу, крећемо са изградњом затвореног базена, жеља нам је да на Гочу направимо спортски камп, спортско село, са десет кућа које ће имати по четири апартмана, намењених спортистима, уз теретане, фитнес и велнес, да покушамо да доведемо екипе јуниора и других категорија да овде тренирају. Када све увежемо, мислим да ћемо имати добру спортску понуду“, рекао је начелник РУО Небојша Симовић.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је нагласио да град мора да стане иза свих инфраструктурних објеката на Гочу јер без тога нема напретка ни туризма, ни школског центра, ни спортског рекреативног туризма.

„Мислим да ће у наредном периоду локална самоуправа успети да оживи планину Гоч. Превасходно радимо из сопствених средстава, из буџета, али ћемо се обратити Министарству трговине, туризма и телекомуникација и надам се да ће нас подржати јер ми већ имамо спремне поједине пројекте. Надам се да ћемо заједничким снагама са Владом РС то успети и да завршимо“, рекао је градоначелник и додао да ће и проблем са струјом на Гочу ускоро бити решен подземним каблом. Биће обезбеђен још један агрегат од 80 киловата, поред већ постојећег од 30.

  

              

Print Friendly, PDF & Email