Завршна регионална конференција пројекта „Родно буџетирање на локалном нивоу у централној, западној и јужној Србији", у организацији Удружења Феномена из Краљева, уз партнерску подршку шведске организације The Kvinna till Kvinna Foundation и уз финансијску подршку UN Women (Агенцијe Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, Њујорк, САД), одржана је 14. фебруара 2014. у Краљеву.

Пројекат је реализован је у сарадњи 11 женских удружења из девет градова Србије Краљево, Крагујевац, Крушевац, Ниш, Лесковац, Пирот, Нови Пазар, Ужице и Пријепоље. 

Конференција је представила локалне родно буџетске иницијативе из осам градова у којима су планови финализовани односно планове за родно буџетирање на локалном нивоу локалних организација које су учествовале у пројекту и међусобно сарађивале у претходних годину дана. Ови планови су настали као део заједничке регионалне иницијативе у централној, западној и јужној Србији и у будућности ће бити спровођени у локалним заједницама, прилагођени локалном контексту,

Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева, поздравио је учеснике и пожелео им добродошлицу у име града домаћина.

„Ценимо рад наших активисткиња у овој области, у чему предњачи Удружење „Феномена“. Као град, учинићемо све да донесемо посебне акте који ће третирати ову област. О позитивним ефектима овог рада говори и чињеница да смо у претходном скупштинском сазиву имали осам-десет жена, а сада 24, од 70 одборника. Ипак, ни то није довољно и треба учинити све да се та слика промени“, рекао је заменик градоначелника.

 „Што се тиче досадашњих активности на тему родне равноправности и родног буџетирања, град Краљево је имао неколико врло битних аката и значајних пројеката. Као један од најбитнијих је Европска повеља о родној равноправности, коју је маја 2012. године Краљево потисало као један од првих градова у Србији. Крајем 2013. донета је Одлука о образовању Савета за родну равноправност града Краљева и усвојен стратешки битан документ – први Локални акциони план града Краљева за родну равноправност за период од наредне четири године“, изјавила је Маја Мачужић, чланица Градског већа града Краљева.

Циљ конференције био је и јавно тематизовање родног буџетирања на циљаној територији. Конференција је била и прилика за умрежавање, сарадњу, заједничке пројекте и међусобну подршку у будућим практичним активностима примене родног буџетирања на локалном нивоу.

Поред организатора, конференцији су присустовали представници локалних самоуправа и финансијских служби градова учесника у пројекту, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, феминистичке економисткиње и представници других релевантних институција. Допринос су дали и представници Министарства финансија поводом увођења програмског буџетирања које је обавезно од 2015. године и на националном и на локалном нивоу.Print Friendly, PDF & Email