С обзиром на то да је нова школска година управо почела, градоначелник града Краљева Томислав Илић састао се данас са директорима основних и средњих школа са територије града Краљева како би се видело које проблеме имају школе и у чему локална самоуправа може да помогне. Састанку су присуствовали и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, помоћници градоначелника Вукман Ракочевић и Вукосав Коњикушић, члан Градског већа Миша Милосављевић, начелник Школске управе Краљева Жарко Милосављевић, начелник Одељења за друштвене делатности Градске управе града Краљева Биљана Ђуровић и шеф Кабинета градоначелника Катарина Димитријевић.

Директори су појединачно изложили своје проблеме, који су се углавном односили на прокишњавање кровова, неадекватне сале за физичко васпитање и нерешено водоснабдевање у сеоским школама. Овакву сарадњу сматрају корисном и добрим начином да се дође до решења проблема. Градоначелник је истакао досадашњу добру сарадњу са школама, али и са Министарством просвете, науке и технолошког развоја РС.

Градоначелник је најавио да ће, поред обилазака локалних и републичких јавних предузећа на територији града Краљева и привредника, обићи и школе које се налазе на територији града.

„Углавном су зграде школа старе. Ми смо неке и санирали. Решаваћемо проблеме постепено, не можемо све одједном. Надам се да ћемо у наредном периоду успети да санирамо проблеме школа на сеоском подручју, нарочито издвојених одељења“, рекао је градоначелник.

Из буџета града, ове године, без ребаланса, издвојено је око 260.000.000 динара за основне школе, а око 130.000.000 динара за средње школе.  

Градоначелник Краљева Томислав Илић најавио је потписивање Протокола о сарадњи, заказано за то послеподне (24.09.2014), између града Краљева, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и „ЈУП Истраживање и развој“, којим потписници регулишу међусобне односе поводом имплементације Програма модернизације школа.

Овај програм се финансира делом из средстава зајма Европске инвестиционе банке, а делом учешћем Републике Србије односно локалних самоуправа на подручјима на којима се пројекти спроводе. Финансирају се пројекти изградње, рехабилитације или модернизације школских објеката основног и средњег образовања у Ребублици Србији.

Програм ће у Краљеву бити реализован кроз извођење радова на инвестиционом одржавању у Шумарској, Економско-трговинској, Пољопривредно-хемијској и ОШ „Димитрије Туцовић“ и извођење радова на доградњи крила ОШ „Браћа Вилотијевић“.
 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email