Чланове републичког тима за клизишта примио је данас градоначелник града Краљева Томислав Илић. Састанку је присуствовао и начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева Здравко Максимовић са запосленима у овом одељењу.

Тим борави у нашем граду снимајући клизишта која су настала као последица прошлогодишњих обилних падавина, а у склопу прављења јединственог каталога клизишта у Србији.

Како је истакла руководилац овог пројекта професор Биљана Аболмасов, са Рударско-геолошког факултета у Београду, замисао је да се локалним самоуправама помогне у будућој борби против клизишта тако што ће се обучити да могу на одговарајући начин да региструју и дојаве државним институцијама надлежним за катастар клизишта где се на њиховим територијама она налазе. Рударско геолошки факултет, са Геолошким заводом као носиоцем пројекта, иде у 27 општина прошле године угрожених поплавама и клизиштима, које су биле на списку Уједињених нација, и врши допуну катастра. Након тога, свака општина ће добити катастар и процену хазарда и ризика од клизишта и допуњену планску документацију. Пројекат финансира Влада Јапана са Канцеларијом Уједињених нација у Републици Србији и уз помоћ Канцеларије за обнову и помоћ поплављених подручја РС.

Професорка је најавила да ће наредног месеца у Краљеву бити одржани тренинзи за неколико општина и уручена опрема, донација Владе Јапана – за сваку општину по стабилни компјутер и таблет, ГПС уређај, да на терену региструју клизишта.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је истакао овај пример добре сарадње са Владом РС и Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја односно са републичким тимом за клизишта, донаторима и око изградње бедема у насељу Грдица. Како је нагласио, град Краљево, као одговорна локална самоуправа, ради на превенцији, да се не понове поплаве које су задесиле град 2014. године.

 

 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email