На данашњој 54. седници Градског већа града Краљева донети су следећи акти.

 

 

Дан ОРА                                                                                               01.04.2016.

 

Поводом обележавања 1. априла – Дана омладинских радних акција, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић је организовао пријем за учеснике некадашњих омладинских радних акција из целог бившег региона. Пријему су присуствовали и млади акцијаши учесници ОРА Краљево 2014. и 2015. године.

Председник Скупштине је честитао празник свим акцијашима подсетивши да су омладинске радне акције биле прошлост, да су садашњост, али да ће бити и наша будућност.

„Са поносом могу да кажем да град Краљево има разлога да се понаша другачије од других градова у Србији јер је успео да, после 25 година, организује омладинску радну акцију на темељима оних дела које су оставиле старије генерације. Акције су организоване одмах после рата, до деведесетих година, а једно време су биле заборављене. Ми смо поново покренули акције и видели смо да омладина са истим жаром и ентузијазмом жели да учествује у њима“, рекао је председник Скупштине.

Он је истакао да се на простору целе бивше Југославије прича о Краљеву, а све је почело кроз шаљиву крилатицу „ОРА није фора“.

Како је навела млада Милица Воштић, командант бригаде Краљево-Марибор, све више младих је укључено у акције.

„Лепо је искуство да, поред старијих, обнављамо једну добру идеју. Дајемо пример младим људима шта да раде, како да користе слободно време, кроз радне акције помажемо суграђанима“, рекла је Милица.  

Вишеструки учесник омладинских радних акција Младен Јовановић нагласио је да је и за старе и за младе, који настављају традицију, 1. април веома значајан датум. Старији се подсећају на дане када су радили и стварали у неким другим временима, а млади треба да наставе оно што су они започели.

Акцијаши су након пријема наставили дружење, прослављајући дан када су 1946. године почеле припреме за организовање изградње пруге Брчко-Бановићи.
         

 

Print Friendly, PDF & Email