На шездесет седмој, ванредној, седници Градског већа града Краљева, којом је председавао градоначелник др Предраг Терзић, након усвајања Извода из записника са претходне седнице, градски већници су разматрали две тачке дневног реда.

            Градско веће града Краљева расписало је Јавни позив за суфинансирање пројеката инвестиционог одржавања и унапређења својстава зграда Краљева. Јавни позив ће трајати од 18. марта до 18. априла,  а ранг-листа ће бити објављена 5. маја.

Како је подсетио градоначелник, пре две године Град је донео одлуку о обезбеђивању финансијских средстава која се удружују са средствима стамбених заједница како би била поправљена својства зграда.

„Ради се о износу од чак 30.000.000 динара. Приликом усвајања буџета којим су први пут обезбеђена финансијска средства за ове намене, укупно смо знатно мање средстава обезбедили, при чему је Град обезбеђивао до 50 одсто од укупног износа инвестиције, а станари преостали износ средстава. Након промене одлуке, сада Град обезбеђује до 70 одсто средстава, а преостали износ обезбеђују станари зграде“, појаснио је Терзић, па нагласио:

„Ово је веома добра одлука Града и на тај начин ћемо успети да реконструишемо фасаде зграда, заменимо лифтове и да помогнемо станарима који желе да своје стамбене заједнице учине ефикаснијим и бољим.“

Према његовим речима, град Краљево се труди да помаже свим грађанима без обзира на то да ли живе у центру, приградским насељима или на сеоском подручју. У буџету се опредељују средства за асфалтирање путева на сеоском подручју, за изградњу водоводне и канализационе мреже у приградским насељима, као и за изградњу путева и за друге намене по захтевима грађана.

Краљевачки већници су се позитивно изјаснили на Решење о коришћењу средстава текуће буџетске резерве у износу од 1.000.000,00 динара у сврху измирења судских трошкова тужене Месне заједнице Ушће.

Терзић је истакао да је запошљавање људи у месним заједницама  наслеђен проблем и да је пре 20 година закључен уговор са радницима у Месној заједници Ушће, а с обзиром на то да заједница није остварила никакав приход, ти људи нису добијали плате, тако да су тужили Месну заједницу за неисплаћене зараде из 2018. и 2019. године.

„Људи су тужили свог послодавца односно Месну заједницу и добили су на суду. Укупно треба да буде исплаћено 2.400.000 динара за ове запослене. Град мора да обезбеди средства месној заједници да, према судској пресуди, исплати тај износ средстава јер, ако то не урадимо, биће блокиран рачун града Kраљева“, изјавио је Терзић, па појаснио да „уколико нека месна заједница направи дуг и не исплати га, нажалост, блокирају се трансферна средства према граду Kраљеву и то она која се односе на ненаменске трансфере, али и трансферна средства која се односе на део пореза на зараде који се враћа јединици локалне самоуправе у којој радник има пријављено пребивалиште“.

Print Friendly, PDF & Email