Град Краљево и општине Љиг, Кнић и Рашка, део су пројекта "Школице живота – заједно за будућност", у који Фондација Новак Ђоковић намерава да уложи 17 милиона динара, са циљем да се створе бољи услови за образовање деце у Србији, рекла је данас, приликом посете нашем граду директорка Фондације Јелена Ристић.
          Она је заменику градоначелника Милуну Јовановићу и помоћницима градоначелника др Зорану Мрвићу и др Зорану Миљковићу предала предлог о сарадњи, наводећи да су у питању иницијални разговори.
              – Важно нам је да знамо колико су локална самоуправа и предшколске установе у могућности да учествују са Фондацијом Новак Ђоковић у овом пројекту, како би деца из удаљених сеоских општина имала прилику да буду обухваћена предшколским програмом – рекла је Ристићева.
            Према њеним  речима, у Краљеву су наишли на позитивне реакције градских челника.
             – Наша је жеља да ово буде самоодржив пројекат који ће моћи да буде настављен и када ми из овог посла одемо. Иницијално, план је да овај пројекат годину дана буде финансиран од стране Фондације, а наставак сарадње зависи од успешности пројекта – прецизирала је Јелена Ристић.
              Школице ће, као је предочено, пре свега бити места намењена игрању и учењу деце узраста од три до пет година, али отворене и за родитеље, децу раног школског узраста и целу локалну заједницу. Замисао је да буду смештене у местима у којима нема вртића и у којима понуда за децу није адекватна и довољна. Комплетан програм и приступ намењен је и боравку и игрању деце са сметњама у развоју, као и свој другој деци из осетљивих група.
Ове школице биће места промоције заједништва, учешћа деце и родитеља и подршке раном развоју и учењу деце. Фондација ће финансирати комплетно уређење, опремање објеката, као и обуке васпитача који ће са децом радити. У Краљеву је план да то буде адаптација две просторије у Ратини (вредност инвестиције је између 1,5 и 2 милиона динара), али „Школице живота" подразумевају и сређивање игралишта, набавку дидактичког материјала и играчака. После пријема у Градској управи директорка Фондације Новак Ђоковић и њени сарадници посетили су вртић "Полетарац" Предшколске установе "Олга Јовичић Рита".
         У име града директорки Фондације Новак Ђоковић захвалио се заменик граоначелника Краљева Милун Јовановић, који је најавио заједнички рад града и донатора на остварењу дечјег сна.
            – На нама је да по истеку пројекта обезбедимо средства из градског буџета како би тај пројекат био одржив – рекао је Јовановић.
            Пројекат "Школице живота" Фондација Новак Ђоковић реализује уз стручну подршку Центра за Интерактивну педагогију из Београда.

 

Print Friendly, PDF & Email