Обележавајући Дан државности, који у историји Србије означава подсећање на слободарске традиције нашег народа, представници градских власти положили су данас венац на Споменик српском војнику на Тргу српских ратника.
Сретење није обичан датум, јер 15. фебруар симболизује истовремено борбу за слободу и борбу за демократију и подсећа на два велика догађаја – почетак Првог српског истанка 1804. године и дан усвајања првог, тзв. Сретењског устава из 1835. године.
У име делегације града Краљева венац су положили градоначелник краљева Драган Јовановић и председник градске Скупштине Сретен Јовановић.
Оцењујући да је дан државности празник свих грађана Србије градоначелник Краљева Драган Јовановић пожелео је својим суграђанима срећу и напредак, а председник градске Скупштине Сретен Јовановић подсетио је да је Србија поново почела да слави овај дан 2002. године, после пуних 89 година.
„Сматрам да наши грађани увек треба да имају на уму дане по којима смо у историји препознатљиви и да знају зашто су нам такви датуми постали значајни", рекао је Сретен Јовановић.
Своје венце на Споменик српском војнику положили су и представници политичких партија, полиције, жандармерије, представници Завичајног друштва и борачких удружења.
Сви заједно послали су поруку сећања да су, подижући Први српски устанак, пре више од два века обесправљени хришћански поданици Отоманског царства, од раје постали грађани једне европске државе. Зато је и данас Сретење прича о томе како је, ратничка борба за ослобођење Срба од Турака прерасла у зачетак модерне европске демократије.


 

Print Friendly, PDF & Email