Прошловековни, али добро очувани и за изложбу дотерани аутомобили – мерцедес – из 1928. године, ситроен, остин, спачек, опел, буба, фијат 750 – популарније фића – и домаће и италијанске производње, застава 101, тристаћ, али и сааб, форд конзул, пежо 504, амерички мустанг, корвета, тојота корола… мамили су знатижељне Краљевчане, и младе и старе, на централном градском тргу у недељно поподне последњег јулског дана.

Захваљујући Олдтајмер клубу Врњачка Бања, и ове године необична поворка најразличитијих возила, која је украсила Трг српских ратника, привукла је заљубљенике у старе аутомобиле – оне који их се сећају из млађих дана, али и оне који се први пут сусрећу са оваквим четвороточкашима, од којих су неки били и последња серија производње.

Како олдтајмери воле да кажу, то су аутомобили који су „имали душу“ – без компјутера, без сувишних делова, ништа им није недостајало, ништа није било сувишно.

            Изложба старих аутомобила у нашем граду била је део тродневног – Шеснаестог међународног релија олдтајмера Вранеши – Врњачка Бања – Краљево 2022, у организацији Олдтајмер клуба Врњачка Бања. Ове године, пред Краљевчанима и гостима града, представило се осамдесетак аутомобила, али знатно више излагача – око 200, будући да возачи аутомобила нису дошли сами, већ породично.

            Учеснике дефилеа односно изложбе у нашем граду, клубове и појединце који су учествовали у релију, из бројних градова наше земље, али и из земаља бивше Југославије и из иностранства, као и организаторе, поздравио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић. Обративши се онима који су дошли из Суботице, Сомбора, Врања и других српских градова и општина, из Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, Црне Горе, Бугарске… захвалио је што су, како је рекао, „улепшали дан свим Краљевчанима и гостима Краљева, који су могли да уживају у старовременским аутомобилима старим 30, 35, 40, па и 70 година“.

„Наредне године ћемо са љубитељима олдтајмера поново организовати ову изложбу. Верујем да ће бити још посећенија и са још више старих аутомобила“, поручио је градоначелник Краљева, који је, заједно са организаторима,  клубовима учесницима уручио пехаре односно медаље и захвалнице заслужним појединцима, пријатељима Олдтајмер клуба Врњачка Бања.

Међу гостима, пријатељима, учесницима релија, били су и чланови Олдтајмер клуба Мостар, које са Олдтајмер клубом Врњачка Бања повезује и потписана Повеља о братимљењу. Предвођени председником Здравком Видовићем, Мостарци су на релију имали десет посада аутомобила.

Председник Олдтајмер клуба Врњачка Бања Горан Барлов захвалио је Граду Краљеву и градоначелнику Терзићу на предусретљивости и помоћи при организовању представљања на централном градском тргу. Како је истакао, веома им значи да имају подршку домаћина, као и да знају да и у наредним годинама имају сарадника који жели да манифестација расте и привлачи све више и учесника и посетилаца.

Шеснаести Међународни рели старих аутомобила, популарних олдтајмера, започео је 29. јула у Врњачкој Бањи, на Променади, потом се наредног дана преселио у оближње село Вранеше, током сабора поводом крсне славе села Огњене Марије, да би се, 31. јула, завршио у нашем граду.

Print Friendly, PDF & Email