„Свет не мењају они који увек знају како, већ они који су довољно храбри да покушају… Ваше добро дело учиниће да деци која се лече од рака и њиховим породицама дан буде лепши, борба буде лакша и да свет који стварамо буде лепше место“ – захвалили су на подршци градоначелнику Краљева др Предрагу Терзићу чланови Националног удружења родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР-а из нашег града.

У оквиру овогодишњег обележавања Светског дана деце оболеле од рака, 15. фебруара, ово удружење које деци оболелој од рака и њиховим најближима пружа практичну, емотивну и материјалну подршку, у већим градовима у Србији, организовало је постављање хуманитарних штандова, као и акцију под слоганом „Буди живот!“, с циљем прикупљања новца за изградњу нове родитељске куће у Београду за смештај и подршку породицама које долазе из других градова ради лечења малигне болести деце, као и сензибилисања грађана за добровољно давање крви и приступање Регистру давалаца костне сржи. Удружење настоји да подигне свест јавности о проблемима са којима се сусрећу деца и млади оболели од малигних болести широм Србије, начинима помоћи и подршке и стварању широке мреже солидарности међу суграђанима.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са сарадницима, посетио је штанд НУРДОР-а, постављен на Тргу српских ратника у центру града, на коме су Краљевчани могли да донирају новац и купе беџеве, шоље, роковнике, блокчиће, честитке, дрвене оловке које садрже семе нане и лаванде и могу се посадити, кексиће, чајеве…. као и да од родитеља деце која су се излечила и малих јунака добију информације како још могу да помогну.

„У разговору са овим храбрим мајкама чија су се деца излечила од канцера схватио сам да оне нису само бринуле о здрављу своје деце, већ су, када су њихова деца излечена, наставиле да помажу другој деци, која такође болују од тешких болести. Посетили смо штанд удружења НУРДОР, које окупља лекаре, медицинске сестре, родитеље оболеле деце, али и све људе великог срца који желе да помогну деци оболелој од тешких болести, на коме су продавали разне ситнице и сувенире и скупљали прилоге како бисмо сви заједно успели да скупимо довољно новца који је неопходан за лечење деце“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Како је навео, са члановима НУРДОР-а у нашем граду разговарао је о могућности да Град помогне овој хуманој организацији која помаже деци оболелој од тешких болести.

„Тек када смо болесни, схватимо значај здравља. Када смо здрави, не знамо колико је здравље значајно. Зато ми који смо здрави треба да помажемо људима којима је неопходна помоћ“, апеловао је градоначелник на све који су у могућности да помогну и новчано и давањем крви и костне сржи.

Секретар Црвеног крста Краљево Радмила Добрић је истакла значај добровољног давања крви и захвалила свим даваоцима који су се прикључили седмој овогодишњој планској акцији добровољног давања крви Црвеног крста Краљево, специфичној по томе што су се придружили и чланови удружења НУРДОР. Она је позвала све од 18 до 65 година да дођу, доведу и своје најмилије  да дају крв – сваке среде, од 9.00 до 14.00 часова, и на тај начин постану чланови најхуманије породице.

„Од једне боце крви може три живота да се спаси. Ваших пет минута некоме значи живот“, поручила је секретар Црвеног крста Краљево.

Мајка четрнаестогодишње Нађе, која је такође успешно завршила процес лечења, Марија Митровић, захвалила је свима који су новчано подржали акцију за изградњу нове родитељске куће у Београду, као и Црвеном крсту Краљево, младим добровољним даваоцима крви из Студентског парламента Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву, као и градоначелнику Терзићу, који се, као редован добровољни давалац крви, прикључио акцији

„Сматрам да је неопходно помоћи свим људима којима је крв неопходна. Велике је привилегија када сте здрави и када имате могућност да дате крв, зато ту могућност треба и да искористите“, поручио је Терзић истакавши:

„Важно је да сви заједно као друштво помажемо породицама које имају децу која су оболела од тешких болести. Маријино дете се излечило, али она је наставила да помаже другој деци и родитељима деце која још увек болују од тешких болести. Захвалан сам представницима Студентског парламента Факултета за машинство и грађевинарство јер су дошли да помогну и подрже акцију добровољног давања крви. Надам се да ће још већи број млади људи почети да редовно даје крв и да ћемо имати све више добровољних давалаца крви.“

Print Friendly, PDF & Email