За изузетан допринос повећању улагања у образовање, др Предрагу Терзићу, градоначелнику Краљева, први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић уручио је, на дан посвећен Светом Сави, у Влади Србије, једно од наших најзначајнијих признања – Светосавску награду

Награде за 2021. годину добили су најзаслужнији за резултате постигнуте у области образовања и васпитања, унапређивање образовно-васпитне праксе, развој научних и уметничких достигнућа, као и за посебно залагање у организацији и реализацији активности на спречавању ширења и сузбијању коронавируса у локалној заједници.

Др Предраг Терзић је један од 34 добитника, а међу награђенима су и ученици, студенти, наставници, васпитачи, директори, предшколске установе, школе, факултети и научни институти. Како је нагласио Ружић, Комисија за избор лауреата је имала веома тежак задатак да изабере најбоље од најбољих будући да је ове године забележен рекордан број пријава – више од 150. Он је указао и на то да је, због епидемијске ситуације, и ове године било изазовно остварити континуитет у раду и додатна достигнућа у образовном систему.

Како стоји у образложењу, „др Предраг Терзић, као градоначелник Краљева, активно ради на афирмацији образовања на свим нивоима. Његови доприноси образовању огледају се у унапређивању услова за рад у установама образовања и васпитања, у побољшању ученичког и студентског стандарда, преко доделе стипендија, као и у интензивној укључености у подршку образовно-културним манифестацијама у Краљеву. Подстицање младих да активно учествују у друштвеном животу локалне средине, један је од значајних циљева којима тежи др  Предраг Терзић“.

Уз захвалност првом потпредседнику Владе и министру просвете, науке и технолошког развоја Бранку Ружићу, др Предраг Терзић је истакао да је Град Краљево, заједно са Школском управом Краљево, Министарством просвете, науке и технолошког развоја, у претходних неколико година уложио значајна финансијска средства како би се побољшали услови за рад професора, наставника и учитеља у основним и средњим школама на територији града Kраљева.

„Заједно са Министарством просвете уложили смо укупно 60 милиона динара у потпуну реконструкцију зграде Машинско-техничке школе „14. октобар“, у сарадњи са Министарством енергетике реконструисали зграду Електро-саобраћајне техничке школе „Никола Тесла“ – предрачунска вредности тих радова износила је 13,5 милиона динара. Заједно са Министарством просвете реконструисали смо и фасаду Гимназије и Економско-трговинске школе, у шта је уложено 12 милиона динара. Изграђена је фискултурна сала у Дому ученика средњих школа, за шта је Министарство просвете обезбедило 53 милиона динара, а ускоро ће бити завршена и изградња потпуно нове зграде Основне школе „Свети Сава“ са фискултурном салом. Укупно је обезбеђен 391 милион динара за те намене, а мислим да ће на крају, због увећања цена грађевинског материјала, вредности тих радова бити и нешто виша. Завршена је изградња фискултурне сале у Основној школи „Живан Маричић“ у Жичи, у шта је Министарство омладине и спорта уложило 50 милиона динара“, подсетио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, уз напомену да су то најкрупнији, а не и једини, кораци ка унапређењу образовног система на територији града Краљева.

Др Предраг Терзић је истакао да му ова награда изузетно значи, а сматра да значи и граду Kраљеву – као признање да се на територији града Краљева у претходних неколико година снажно радило на развоју образовања

Print Friendly, PDF & Email