У организацији Фондације „Дајана Пауновић“, у сарадњи са градом Краљевом, у Свечаној сали Градске управе, одржана је трибина под називом „Друштвени дијалог – Представљање циљева, законодавног оквира и мера Републике Србије у области популационе политике и политике равноправности полова”.

Краљево је, после Зрењанина и Лознице, трећа локална самоуправа у којој је Фондација организовала трибину, на којој су, поред мера које држава и локалне самоуправе предузимају у области поспешивања рађања, презентовани стање и перспективе популационе политике и политике равноправности полова у Републици Србији.

У циљу да се краљевачке потенцијалне кориснице подстицајних мера упознају са могућностима које су им на располагању и процедурама за аплицирање и коришћење државних средстава која су им доступна, као и о практичним искуствима и могућностима за деловање невладиног сектора у области равноправности полова и популационе политике, говорили су оснивач истоимене Фондације Дајана Пауновић и председник Управног одбора Фондације Марко Матић.

Како је истакла Дајана Пауновић, ова трибина је само једна у низу  заједничких активности у оквиру плодотворне сарадње са градом Краљевом. Она је, уручивши Захвалницу градоначелнику Терзићу, изразила захвалност на подршци коју он пружa Фондацији од њеног настанка пре непуних годину дана.

Према њеним речима, Фондација се активно бави родном равноправношћу, социјалном политиком, као и конципирањем и активним промовисањем мера популационе политике, јер то проблематика на терену захтева. Поред бројних активности, као што су иницирање златног ордена Свете мајке Анастасије, ИТ описмењавање деце, додела бесплатних уџбеника, покретање првог фудбалског фестивала у Србији, оснаживање нашег народа на Косову и Метохији путем разних донација, сарадња са Српском православном црквом, Фондација има феноменалну сарадњу и са приватним сектором и са државним институцијама, појаснила је Пауновићева, додајући да Фондација има четири канцеларије – две у Београду, једну у Новом Саду, једну на Косову и Метохији.

Организовали смо низ јавних трибина и друштвених дијалога где у разговору са грађанима и челницима градова и општина можемо да детектујемо проблеме на терену и да заједнички радимо на њиховом решавању“, изјавила је директорка Фондације, па додала:

„Мало се говори о томе шта је то добро урађено. Медији обично осветљавају више проблема него лепих ствари, а као људи из цивилног сектора приметили смо на терену да су и Зрењанин, и Лозница, и Краљево, много тога доброг урадили. Промене су почеле да се дешавају, али оне, наравно, изискују време.“

„Популациона политика препозната је како од државних институција, тако и од невладиног сектора, као високо позиционирана на агенди приоритета, зато морамо заједно да подижемо свест код грађана о овој теми и да пружамо подстицајне мере како бисмо добили пун ефекат, због чега смо данас у Краљеву“, изјавила је Дајана Пауновић, па најавила да ће фокус Фондације у наредном периоду бити управо на овим областима.

Како је појаснио председник Управног одбора Фондације Марко Матић, циљ је да се мере популационе политике државе приближе грађанима, као и да се пронађу механизми да се поспеши сарадња централних власти са локалним самоуправама јер, да би мере дале пуне резултате, неопходно је да се препозна специфичност сваке средине, а улога локалних самоуправа је незаменљива.

„Први пут у историји ове земље донете су озбиљне мере на плану побољшања наталитета и решавања проблема беле куге. Фондација ће, као невладина организација, заједно са државним инситуцијама и локалним самоуправама, да помогне, јер је то дуг свих нас према друштву, будућим генерацијама и нашој деци“, казао је Матић.

Градоначелник Kраљева др Предраг Терзић говорио је о мерама у области популационе политике и равноправности полова које су донеле и спроводе државне институције Републике Србије и локалне самоуправе односно наш Град.

Он је, најпре, напоменуо да је Град последњих неколико месеци организовао разне активности са Фондацијом „Дајанa Пауновић“ – фудбалски турнир на коме су, поред деце из Краљева и Рашке, учествовала и деца са подручја Косова и Метохије, Фондација је обезбедила поклоне за штићенике СОС Дечјег села на Берановцу у Краљеву, сада заједничка трибина…

„Родна равноправност се не своди само на квоте за Парламент или за скупштине локалних самоуправа, већ треба поспешити учешће жена у свим областима друштвеног живота“, казао је градоначелник додајући да је Град Краљево основао Савет за родну равноправност, Женску одборничку мрежу, има директорке јавних установа чији је оснивач град Краљево, као и директорке филијала установа на нивоу Републике…

Он је подсетио на то да је у последњих неколико година Град Краљево донео значајне мере у области популационе политике, да, између осталог, помаже паровима који желе да се остваре као родитељи путем вантелесне оплодње, помаже породицама са троје и више деце, члан је покрета „Три плус“, помаже женама на селу…

Према његовим речима, на седници Скупштине града Краљева, завршеној непосредно пред почетак трибине, промењена је одлука о субвенцијама за вантелесну оплодњу и омогућено је и категоријама становништва које до сада нису имале ово право да могу да добију средства Града за обављање вантелесне оплодње, како у земљи, тако и у иностранству.

„Очекујем да, заједно са Фондацијом „Дајана Пауновић“, добијемо и нове идеје како да се побољша положај жена у граду Краљеву“, казао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Циљ јавних дијалога, које ће Фондација „Дајана Пауновић“, у сарадњи са локалним самоуправама, одржати у петнаестак општина и градова Србије, јесте да се грађанима приближе подстицајне мере које држава доноси на пољу популационе политике и економског оснаживања посебно угрожених група жена.

Print Friendly, PDF & Email