Повратак ученика Основне школе „Свети Сава“ у Рибници у школске клупе у својој школи све је ближи. Завршни радови на изградњи потпуно нове школске зграде, са фискултурном салом, у завршној су фази, следи опремање учионица и других школских просторија. Модерни објекат, грађен у складу са најсавременијим европским стандардима, још један је у низу пројеката реализованих у овом делу града, који се све више и убрзано развија.

Новоизграђени објекат, заједно са  руководиоцем Школске управе Краљево Бојаном Маринковић, директором Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта Краљево Марицом Мијајловић, надзорним органом Јелом Марковић, координатором за пројекте Вукосавом Коњикушићем, представницима извођача радова – Грађевинског предузећа „Тончев градња“, у пратњи директора Школе Звонка Љубисављевића, обишао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Он се осврнуо на то да се засигурно сви Рибничани сећају како је некада изгледала стара зграда Основне школе „29. новембар“, касније названа, по првом српском архиепископу, просветитељу, творцу законодавства – „Свети Сава“.

„На овом месту налазиле су се бараке. Објекат који је направљен као привремен трајао је читавих 50 година. Генерације деце из Рибнице, Kовача, похађале су наставу у тој старој згради. Данас је, на овом месту, у Немањиној улици у Рибници, потпуно нова зграда Основне школе „Свети Сава“. Радови су завршени, преостали су још радови на партерном уређењу простора. Ово ће бити најлепша зграда не само у Рибници, вероватно најлепша школа у Kраљеву и знатно шире“, не кријући задовољство, с поносом је изјавио градоначелник Краљева након обиласка просторија школе.

Према речима директора Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта Краљево Марице Мијајловић, овај импозантни објекат биће на понос и деци и наставницима и читавом особљу школе.

„Овако леп објекат, просторно велики, стандардизован како прописи налажу, са великим двориштем, игралиштем, са уређеним зеленим и пешачким површинама, паркинзима, одаје утисак школе коју треба да има сваки град“, рекла је директорка предузећа, уз напомену да су радови, започети 1. јуна 2020. године, из много разлога, оправдано, каснили.

„Већ у почетку, приликом ископа, долазило је до навирања подземних вода, што је морало да се санира. Почетна пројектно-техничка документација није била усаглашена што се тиче противпожарних стандарда, а знамо да је најважније да деца и особље буду безбедни у школи. Зато смо морали да усагласимо све што се тицало пројектно-техничке документације, противпожарних стандарда. Сада се уређују зелене површине, завршавају завршни радови, монтира игралиште… Радови ће бити завршени до краја фебруара и средином марта школа ће бити потпуно у функцији за даљу употребу“, рекла је Марица Мијајловић.

Како је навела, првобитна вредност радова је била 391.787.012,00 динара, међутим вредност је повећана у току изградње на укупно око 450.000.000 јер је долазило до измена техничке документације у погледу плафона хале, фасаде која је требало да буде другог типа. Директорка истиче да је и фискултурна сала завршена, а да је велика пажња посвећена паркету, јер је подлога по којој се деца крећу јако важна, док је трибина урађена по свим стандардима приступачности тако да и тешко покретна лица могу да користе све нивое школе.

Према речима директора школе Звонка Љубисављевића, школа ће, осим ученика од првог до осмог разреда, имати и два одељења предшколског припремног програма, за шта су опредељене две просторије. Школа се постарала да, у сарадњи са Градом, опреми све просторије одговарајућим намештајем.

„Свака учионица ће бити опремљена савременим наставним средствима и имаће пројектор и лаптоп. Десет учионица ће бити опремљено паметним таблама. Трудићемо се да осавремењавамо и простор и наставу. Сутра креће инсталација намештаја… Локална самоуправа је, у сарадњи са школом, имала задатак да инсталира опрему односно ученички и канцеларијски намештај, опрему за фискултурну салу, за предшколски припремни програм и наставна средства. За прошлу буџетску годину град Kраљево је определио 12.000.000 динара за опремање намештајем, плус 1.800.000 за опремање дигиталног кабинета, а за ову годину 2.550.000 динара за наставна средства, учила и све што недостаје“, каже поносни директор и додаје:

„Утисак свих нас који радимо у школи је да је ово заправо један нов почетак. Свесни смо сви одговорности коју тај почетак собом носи. Велелепност овог објекта нас обавезује да се о њему старамо на најбољи могући начин.“

Објекат ОШ „Свети Сава“ има приземље и два спрата са спортском салом спратности високо приземље. Бруто површина целог објекта је 5.740 m2, а корисна 4.900 m2. Има 26 учионица, од којих је неколико предвиђено за кабинетску наставу, са пратећим припремним просторијама, библиотеком, медиатеком, зборницом за наставнике и санитарним чворовима, плус део у приземљу, са засебним улазом, за предшколско образовање. У приземљу се налази и управа школе са канцеларијама за директора, педагога, психолога и осталу администрацију, са посебим улазом. Фискултурна сала, димензија 30,5 х 18,5 метара, која има засебан улаз а анексом је повезана са школом, има обележене терене за кошарку и одбојку, 346 места за седење, а у подтрибинском простору су свлачионице са тушевима и санитарним чворовима, теретана, справарница, канцеларија за наставника и остале помоћне просторије.

Омогућени су приступи особама са инвалидитетом, а у школи је у степенишном простору уграђена и платформа за особе са инвалидитетом.

Школа је опремљена свим потребним инсталацијама, водовода и канализације, електроенергетским инсталацијама, сигналним инсталацијама, уграђен је видео надзор, грејање је на пелет, а у сали је калориферско грејање.

Школа ће имати 70 паркинг места, ван школског дворишта. Око објекта је изведен противпожарни пут ширине 3,5 m. Око 2.000 m2 платоа и стаза је поплочанo бехатон плочама, а на асфалтираном спортском терену, димензија 28 х 15 метара, биће уграђена два коша. Посебан део обрађен тартан плочама је опредељен за дечје игралиште, са уграђеним дечјим играчкама у складу са стандардима који дефинишу ову област. На новоизграђеним зеленим површинама ће бити засађене нове листопадне и зимзелене саднице.

Print Friendly, PDF & Email