Председник Републичког комесаријата за избеглице Владимир Цуцић и градоначелник Краљева Љубиша Симовић потписали су данас уговор о сарадњи током изградње монтажних стамбених јединица за 150 интерно расељених са Косова.
Ти људи сада су смештени у колективном центру Шаторско насеље на Старом аеродрому у Краљеву. Цуцић је казао да је Комесаријат за решавање стамбеног питања породица смештених у Шаторском насељу дао 25 милиона, као и да је у Краљеву постојало 11 избегличких колективних центара, од којих су активна још два – Шаторско насеље и центар у Матарушкој бањи.
"Изградњом ових стамбених јединица, ми овде практично затварамо и последња два колективна центра са укупно 22 породице и 150 људи", казао је Цуцић. Он је рекао да ће породице из Шаторског насеља бити стамбено збринуте најкасније до пролећа наредне године, као и да ће бити изграђено 15 станова за решавање стамбеног проблема интерно расељених из колективног центра у Матарушкој бањи.
"Комесаријат је у сарадњи са градом до сада на подручју Краљева изградио преко 200 стамбених јединица што нас чини најбитнијим социјалним градитељем", рекао је председник републичког Комесаријата за избеглице.
Градоначелник Краљева Љубиша Симовић је казао да се изградњом стамбених јединица за кориснике колективних центара "ставља тачка на нешто је дуги низ година мучило Краљево".
"Велики прилив избеглица и расељеног становништва са Косова је у последње две деценије проузроковало велике недаће, јер постојећа инфраструктура није могла то да носи како треба и сама да се носи с тим проблемом, због чега су овакви пројекти у сарадњи са Комесаријатом за избегле и расељене посебан догађај за Краљево", казао је Симовић.

 
 

Полагање венаца                                                                                           27.Септембар 2011. год.

Скромно, полагањем венаца и кратким дефилеом ватрогасног оркестра и припадника Добровољног ватрогасног друштва из Краљева у Улици МиланаТоплице, поред зграде у којој је давне 1941.године било седиште тадашњих ватрогасаца, обележен је, у уторак 27. септембра, јубилеј – седамдесет годинаод одласка припадника ватрогсног оркестрау партизане, у одред „Јован Курсула" стациониран на Гочу.
Овај датум дуго је, у читавој Србији, обележаван као Дан добровољних ватрогасних друштава, а сам догађај послужио је као инспирација за филм „Оркестар једне младости" снимљен у Краљеву 1984. године, у режији Светислава Павловића који је, заједно са Јованом Марковићем, написао и сценарио.
У име града Краљева венац је положио Милун Јовановић, помоћник гарадоначелника за социјална питања.
 
                                          

Print Friendly, PDF & Email