Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је оценио да разговори вођени са директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем и његовим сарадницима показују бригу Владе Србије и Канцеларије не само о расељенима на подручју централне Србије, него и о домицилном становништву.

„Разговори показују бригу државе не само за збрињавање оних становника који су услед ратних дејстава у Босни и Хрватској и на подручју Косова и Метохије дошли да живе на подручју централне Србије, већ показују и јасну жељу да се један део од 247.000 људи који су са подручја КиМ дошли у Србију тамо и врати“, изјавио је градоначелник Краљева након састанка директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића са руководством града Краљева и Рашког управног округа, на коме је било речи о унапређењу положаја десетина хиљада интерно расељених, који живе на подручју нашег града и целог Округа, и реализацији пројекта „Сунчана долина“.

Најбоље би, наравно, било да то буду млади и образовани парови који имају децу, како би клица српског становништва које живи на Косову и Метохији наставила да расте како бисмо добијали људе који долазе, а не одлазе са тог подруја”, оценио је Терзић.

„Мислим да је то изузетно важна порука са састанка. Уколико будемо схватили да се смер државне политике према КиМ мења, моћи ћемо да разграђујемо конкретне акције како бисмо успели да оживимо српско Косово и имамо што више Срба тамо. Краљево ће дати апсолутну подршку Влади Републике Србије и Канцеларији за КиМ. Надам се да ћемо наставити да имамо добру сарадњу“, поручио је градоначелник Краљева.

Како је истакао Ђурић, расељени су под траумом напустили нашу јужну покрајину, већина је остала без имовине, без најмилијих, дошли су у град који има традицију прихватања људи у невољи, али, нажалост, ограничене инфраструктурне могућности.

„У Краљеву је једно од главних тежишта рада Владе по питању повратка расељених, који ће почети када насеље Сунчана долина за, надам се, мање од две године, буде завршено. У првој половини 2017. године треба да, са локалном самоуправом, почнемо да представљамо где би се то тачно вратили, како изгледају куће, које ће бити тако да свако од нас пожели да у њима живи, односно почеће упознавање потенцијалних повратника са тим где би се тачно вратили и како изгледају куће. То неће бити социјално збрињавање, него заиста леп и квалитетан смештај, на безбедном месту у српском окружењу, уз приступ свим објектима инфраструктуре, школама и уз обезбеђено једно радно место по породици“, каже Ђурић.

Задатак градског руководства у Краљеву је да помогне Владиној Канцеларији за КиМ у послу идентификовања породица које су заинтересоване за повратак у једно такво насеље, што би, према Ђурићевим речима, била драгоцена помоћ.

„Мислим да је то суштинска промена досадашњег принципа рада, јер циљ није само интеграција у место расељења, иако нам је тај модел често наметан са стране, а врло је погрешан. Неке међународне организације као да су желеле да расељени трајно остану ван Косова и Метохије, па су помагале само пројекте који се односе на њихово трајно збрињавање у Србији. Наша идеја је да, осим помоћи онима који трајно остају овде, помоћ пружимо и онима који желе да се врате“, изјавио је Ђурић.

Према речима начелника Рашког управног округа Небојше Симовића, Рашки округ ће, уз подршку Владе, на целој својој територији омогућити расељенима који то желе повратак у родна места.

„Урадићемо све као град и Округ да им омогућимо повратак у родна места. Заједно са директором Ђурићем обишли смо фирме Економ у Ушћу и Корали“ у Конареву желећи да пошаљемо поруку да у Рашком округу, Краљеву и у Србији има места за отварање и вођење добрих послова и да наши људи не треба да напуштају територију Републике Србије, посебно Рашког управног округа. Наша тенденција је да створимо економске услове за њихов опстанак на овим просторима, или повратак на Косово“, изјавио је Небојша Симовић.

 

 

 

 

          

Print Friendly, PDF & Email