Настојања да прелепи Гоч, познат и као „дечја планина“, поново постане незаобилазна туристичка дестинација, и то током читаве године, и не само деци, и не само Краљевчанима – постају реалност. Уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Град Краљево је улoжио велике напоре да, обнављањем старих, али и новим садржајима, врати стари сјај Гочу. За радове у оквиру пројекта „Изградња скијашких садржаја на планини Гоч“, Град је обезбедио 20.000.000 динара, а Министарство 15.000.000 динара.

Помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација за сектор туристичке инспекције Дуња Ђенић, са градоначелником Краљева др Предрагом Терзићем, присуствовала је и званичном пуштању у рад ски-лифта „Добре воде“ на малој стази на Гочу, која је продужена на 350 метара.

Како је истакла госпођа Ђенић, изградњом ски-лифта на Гочу и уз додатни туристички садржај и културно-историјске знаменитости, стварају се добри услови за унапређење туризма овог краја, за препознатљивост и на локалном и на регионалном нивоу.

Врњачка Бања у самој долини Гоча, бројни извори, реке, рибњаци, ловишта, тврђава Маглич, близина манастира… само су неке од атракција за повећан број туриста, што статистички подаци и показују, с обзиром на то да је број туристичких долазака повећан за 19 одсто у периоду јануар-новембар претходне године у односу на исти период у 2020. години“, рекла је помоћница.

Она се осврнула на то колико је пандемија угрозила развој туризма, и у Србији и у читавом свету, али је истакла и да Влада Републике Србије и ресорно министарство улажу значајне мере и труд за опоравак туризма, што показују и реализоване мере. Министарство трговине, туризма и телекомуникација је у претходном периоду за туристичко-угоститељску делатност издвојило више од 5.400.000.000 динара. На самом почетку године, већ је подељено 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, што је један од подстицаја унапређења туристичког промета домаћих туриста на територији Републике Србије.

„Оно што се показало као добро јесте та синергија државних органа, Владе Републике Србије, ресорног министарства у сарадњи са локалним самоуправама, иницијативама доброг карактера као што је ова, добрим пројектима попут изградње ски-лифта „Добре воде“. Она показује да су добри и квалитетни пројекти значајни за унапређење туризма у одређеним регионима, за подстицање развоја предузетништва, запошљавање локалног становништва, што и јесте један од главних бенефита одређеног краја, а што туристичке центре, као што је планина Гоч, позиционира у једну од изузетних туристичких дестинација у Србији, а и шире“, рекла је Дуња Денић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је подсетио на то да је Гоч омиљена туристичка дестинација за све Kраљевчане, али и да не може свако да приушти себи да оде на Копаоник и Златибор.

„Циљ нам је био да деца из краљевачких основних и средњих школа добију могућност да део распуста или рекреативну наставу проведу на Гочу, по веома повољним условима. Уз помоћ Министарства трговине, туризма и телекомуникација, успели смо да реализујемо изградњу ски-лифта на Гочу, у шта смо заједно уложили чак 35 милиона динара. Поред тога, осветлили смо стазу тако да посетиоци могу и током ноћи да скијају на нашој лепој планини. Купили смо и улазну капију, за шта је град издвојио око 4.200.000 динара, али њу нећемо користити до краја зимског распуста, до када ће сви посетиоци Гоча моћи да скијају бесплатно. Обезбедили смо и новац за куповину табача – 4.200.000 динара, и он је пре неколико недеља стигао на Гоч, а захваљујући краљевачким привредницима купили смо још једне санке. Данас на Гочу имамо све услове за бављење скијањем“, поручио је др Предраг Терзић.

Према његовим речима, Град ће се, у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, потрудити да на Гоч уведе и нове садржаје који би привукли децу односно посетиоце.

„Капацитети на Гочу су испуњени и мислим да су сви Kраљевчани, не само скијаши, срећни што је ова наша планина почела да живи, а ми ћемо у будућности издвајати још више средстава како бисмо изградили и нове садржаје“, поручује Терзић подсећајући да ће са првим лепим данима бити настављена реконструкција пута ка Гочу како би путници који долазе на планину добро и безбедно путовали и да су Влада Републике Србије и Јавно предузеће „Путеви Србије“ до сада издвојили значајна финансијска средства за реконструкцију пута кроз Јовац и Каменицу.

Град је уложио 65.500.000 динара у изградњу нових модерних павиљона на Гочу, а уз помоћ тадашњег министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику реконструисани су терени за кошарку, одбојку и рукомет, превучени тартаном, тако да током пролећа, лета и јесени спортске екипе могу на Гочу да обављају припреме. Уложена су средства и у реконструкцију балона.

„Очекује нас изградња велике стазе, затвореног базена, авантура парка – то су дугорочни планови за које је потребно време, али битно је да знамо шта недостаје Гочу како бисмо успели да употпунимо дане за све туристе који дођу“, каже градоначелник Краљева и подсећа да је Град добио донацију од Јавног предузећа „Скијалишта Србије“ – жичару која је била на Kопаонику, на стази „Бела река 1“ – која ће бити реконструисана и за коју се припрема пројектно-техничка документација, а за шта је програмом за 2022. већ обезбеђен део средстава

Директор Дечјег одмаралишта „Гоч“ Иван Милић је захвалио Граду Kраљеву, Рашком управном округу, Министарству туризма, Министарству просвете, некадашњој министарки за демографију и популациону политику, што су све обећано успели да остваре.

„Успели смо да отворимо нове павиљоне на Гочу са 180 лежајева, а хотел у овом тренутку има 120 лежајева. Урадили смо спортске терене и балон халу, ски-лифт смо пустили у рад… Нећемо се зауставити на малој стази, овде је постојала и велика стаза дуга километар и по, и њу ћемо средити“, поручује Милић и додаје да, као директор једне озбиљне установе, мора да истакне да су већ првог месеца нове године летњи капацитети попуњени – за спортске припреме. Захваљујући добрим уговорима са агенцијама са којима Дечје одмаралиште сарађује, попуњен је и пролећни део. Нажалост, ситуација са ковидом их је омела да, са Министарством просвете, реализују рекреативну наставу и школу у природи.

„Гоч је планина која има много потенцијала. Планирамо авантура парк, велики ски-лифт, затворени базен, подизање још једне балон хале… Ако би се изградио још неки хотел, била би то здрава конкуренција. Очекујемо да ће се јавити потенцијални инвеститори, јер ми у овом тренутку немамо ниједан слободан лежај – сви капацитети – 300 лежајева – попуњени су, а тако ће бити и током летњег периода“, са задовољством каже директор Дечјег одмаралишта „Гоч“ и позива и суграђане и комшије да дођу на ову планину надомак Краљева.

Након бесплатног скијања до краја зимског распуста, цена ски-паса за одрасле биће 800 динара, док ће за ноћно скијање бити 1.000 динара, за најмлађе 700, а за организоване групе 600 динара.

За одрасле је пун пансион у хотелу „Добре воде“ 1.800 динара, а за децу 1.600, док је у новом објекту „Гочко“ пун пансион 2.000 динара. За децу школског узраста са територије града Краљево пун пансион у хотелу је 900 динара плус ужина, а у „Гочку“ 1.100 динара. Ресторан одмаралишта ради све време за госте који не желе да буду на пансиону.

Print Friendly, PDF & Email