На дан када у краљевачкој Ковид болници после веома дугог времена нема ниједног пацијента, директори Опште болнице „Студеница“ и Дома здравља Краљево, Зоран Мрвић и Мирјана Крчевинац, уручили су око 150 захвалница хуманим Краљевчанима који су својим суграђанима помогли током борбе са вирусом корона – привредницима, удружењима, организацијама, појединцима… који су, када је било најтеже, препознали тренутак и реаговали – донирајући новац или опрему у вредности од 76.000.000 динара.

Уз неизмерну захвалност, директор Мрвић истиче немерљив значај донације краљевачких привредника и добављача, више од 74.000.000 динара, као и више од 2.000.000 динара од удружења грађана и појединаца који су се организовали са синдикатом „Независност“.

„То нису новчана средства, већ преточена у опрему – респираторе, ЕКГ и ултразвучне апарате, пацијент мониторе, инфузионе пумпе… Опремили смо комплетно потпуно новим апаратима интензивну негу и коронарну јединицу и тренутно опремамо апоплектичку јединицу на неурологији“, каже Мрвић напомињући да је даљи план израда новог пројекта за дијагностички центар, између Поликлинике и Хируршког блока и Интерне болнице – хелиодрома, гараже за санитете…

Према његовим речима, краљевачки здравствени систем добио је значајна средства и од Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање. За ову годину, Министарство је уложило 120.000.000 динара, колико у претходних пет година укупно.

Директорка Дома здравља Краљево Мирјана Крчевинац захвалила је донаторима за оно што су учинили тада, али, како је истакла, „највеће хвала за оно што носите у себи – људскост, бригу, поверење, што сте помогли некоме ко ће то умети да цени и да никада не заборави“.

„Ви сте пример другима, пример за генерације које долазе. Немојте се трудити да само ви будете добри, већ да и свет што га иза себе остављате постане добар“, поручила је она.

Поред донација које су несебично упутили својим суграђанима преко здравствених институција града, донатори су се захвалили медицинском и немедицинском особљу за, како се могло чути на свечаности, све што су учинили, „…што се осећамо безбедно, што сте своје породице ставили у други план а посветили се нама, што сте вратили достојанство професији…, хвала вам што постојите…“.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је, приликом доделе захвалница, зхавалио донаторима, али и запосленима у краљевачким здравственим установама. Он је подсетио на то да се, током ванредног стања, Градски штаб за ванредне ситуације на територији града Краљева свакодневно састајао у ужем саставу, тако да су представници Града односно Градске управе, Завода за јавно здравље, Опште болнице „Студеница“, краљевачког Дома здравља, Полицијске управе, Војске Србије координирали свој рад како би могли да утичу на то да се корона вирус у Kраљеву не шири брзином којом се ширио у другим градовима и општинама у Србији.

„Мислим да смо били веома успешни, а у свему томе много су нам помогли краљевачки привредници односно Регионална привредна комора Моравичког и Рашког управног округа, која је координирала скупљањем помоћи и другим активностима у које су се они укључили. Једно велико хвала треба рећи свим краљевачким привредницима који су се самоиницијативно организовали у циљу помоћи нашим суграђанима. У тој ситуацији није било никакве поделе на јавна и приватна предузећа, на предузетнике, на она предузећа чији су власници Краљевчани и она чији власници живе ван Kраљева, у иностранству. Сви они заједно су помагали како и колико су могли. Било је помоћи у новцу, али и у другим веома важним потрепштинама“, рекао је градоначелник додајући да некада није довољно имати новац ако немате могућност да оно што је потребно и купите.

„У тој ситуацији Привредна комора је проналазила робу, све оно што је било неопходно, а у великој већини случајева привредници нису желели да наплате своје производе, једноставно су желели да помогну грађанима Kраљева. Још једном им на томе захваљујем“, поручио је др Предраг Терзић.

Обраћајући се онима који су мислили на друге када је и њима било тешко, он се осврнуо на стару изреку да је у добру веома лако бити добар, али треба бити добар у злу… када је потребно помоћи породици, комшијама, суграђанима… Градоначелник је истакао да су привредници током прошле године, која је свима била веома тешка, успевали да набаве оно што је било потребно, али не и лако наћи, давали раднике као волонтере, учествовали у прикупљању средстава за куповину пакета за наше најугроженије суграђане чак и када су болешћу били везани за своје домове, нудили и обезбеђивали и друге врсте помоћи…

„Радили смо као један тим, тим одговорних људи, без икаквих подела. Морамо тако да наставимо да сарађујемо и ово време памтимо као нешто што је прошло, што се неће поновити, а да у будућности развијамо што је могуће боље односе на добробит свих људи који живе у овом граду“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, искористивши прилику да још једном захвали свима који су помагали Краљевчанима.

Print Friendly, PDF & Email