Културно-уметничким програмом „Краљевачки хармоникаши”, чувени краљевачки виртуoзи, чувари традиционалне народне музике на хармоници, у препуној Свечаној сали Градске управе, отворили су Фестивал „Златне хармонике Краљева“, који је ове године трајао три дана.

У част наших суграђана који су својим невероватним достигнућима обогатили ризницу нашег народног музичког стваралаштва и заувек се урезали у сећање, програм првог дана Фестивала био је посвећен – Светозару Този Живковићу, Витомиру Воји Трифуновићу, Ненаду Мићовићу, Михаилу Цигу Миловановићу, Предрагу Живковићу Тозовцу, Зорану Пејковићу и Новици Неговановићу.

Песме истакнутих солиста, изузетних музичара и стваралаца, чија су имена у историју нашег града, Србије, али и некадашње Југославије, уписана златним словима, публика је имала прилику да слуша у изведби Владе Пановића, Мише Мијатовића, Зорана Сеничића, Дејане Ђекић, Раше Павловића и младог хармоникаша Владана Милићевића.

Како је истакао градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, Краљевчани су поносни на своје хармоникаше, а прошле године, када је први пут организован концерт „Златне хармонике Краљева“, Град је показао и делима шта је то традиција српске краљевачке хармонике. Он је подсетио на то да је фестивал настао на иницијативу познатих краљевачких извођача на хармоници – покојног Новице Неговановића, Мише Мијатовића, Владе Пановића, Александра Софронијевића и других љубитеља хармонике.

„Ове године, ојачани искуством из претходне, одлучили смо да наш Фестивал постане традиционалан. Захваљујући Културном центру Рибница, који је организатор манифестације, и уз помоћ Радио-телевизије Србије – Првог програма, три дана ћемо настојати да промовишемо краљевачку хармонику. Гледаоци широм Србије и света ће моћи да виде шта су наши Краљевчани оставили у наслеђе српској изворној музици“, поручио је Терзић, па истакао:

„На овај начин се сећамо не само златних хармоника Краљева, већ и оних извођача, солиста на хармоници, који су и у току прве половине XX века промовисали овај инструмент и били претеча свих оних који ће након њих успети да проносе славу овог инструмента, веома значајну за наш град.

“Градоначелник Терзић очекује да ће Фестивал „Златне хармонике Краљева“ наредне године окупити још већи број љубитеља изворне народне музике, како наших суграђана, тако и гостију из околних градова и општина, који ће доћи да уживају у изведби познатих вокалних солиста и краљевачких виртуоза на хармоници.

Ћерка Михаила Циге Миловановића – Ђурђијана Јовановић истакла је да овакав фестивал, посвећен млађим генерацијама хармоникаша, али и онима који више нису са нама, много значи породицама, пријатељима и љубитељима музике коју су за собом оставили они који су нас напустили. Према њеним речима, хармоника је један од брендова нашег краја и треба јачати потенцијале које Краљево има јер је наш град колевка најбољих хармоникаша не само у Србији, већ и у региону, и самим тим природно домаћин једног оваквог фестивала хармонике.

Уметнички руководилац Народног оркестра РТС-а, један од стваралаца и учесника Фестивала – Влада Пановић, истакао је да фестивал којим се издвајају велика краљевачка имена света народне музике треба да прерасте у традицију. Према његовим речима, завршни концерт посвећен је великом краљевачком боему Предрагу Живковићу Тозовцу, а следеће године у плану је да Фестивал буде посвећен истакнутом уметнику града Краљева, врхунском солисти на хармоници Новици Неговановићу.

„Свираћемо у име наших Краљевчана који су оставили дубоке музичке трагове и покушаћемо да дочарамо звуке врсних мајстора са ових простора. Фестивал је велика ствар за наш Град, да на овај начин поново пођемо стазама културе и осветлимо град који је изнедрио позната музичка имена. Време је да овај град добије прави музички бренд којим ће славити народну музику. Надам се да ће Фестивал прерасти у један прави расадник и школу за младе таленте који желе да крену стопама својих претходника и да науче и сачувају народну музику и српску традицију“, истакао је Влада Пановић.

На централном градском тргу, другог дана Фестивала, пред бројном публиком, осам најбољих младих хармоникаша надметало се за признање „Новица Неговановић”. Председник жирија Предраг Неговановић и чланови Миша Мијатовић, Влада Пановић, Никола Пековић и етномузиколог Борисав Миљковић изабрали су победнике – Јован Пајовић из Слатине код Чачка добио је снимање, аранжман и продукцију једне нумере у студију Александра Софронијевића, а Војин Шундовић из Краљева и Милош Будић из Града Бања Лука новчане награде.

У ревијалном делу наступали су Радиша Урошевић, Данка Стојиљковић, Новица Неговановић млађи и троје младих певача који су похађали радионицу за вокалне солисте код Данке Стојиљковић – Стефан Васић, Сашка Стефановић и Катарина Богдановић.

Последњег дана Фестивала, код популарног Милутина, публика је имала прилику да ужива у концерту под називом „Краљево Тозовцу”, на ком су песме познатог краљевачког хармоникаша, интерпретатора и композитора ванвременских хитова, као и своје, извели његови пријатељи и колеге – Лепа Лукић, Мирослав Илић, Славко Бањац, Снежана Копуновић, Александар Тирнанић и Јован Михаљица, у пратњи оркестара Владе Пановића и Мише Мијатовића. У програм се укључио и Александар Софронијевић, који је са својим оркестром извео неке од Тозовчевих најпознатијих песама. Млади Краљевчанин Никола Пековић је, са ансамблом Уметничка породица, одушевио суграђане изводећи сплет Тозовчевих песама у аранжманима за уметничку музику.

Завршно вече Фестивала „Златне хармонике Краљева“, у директном преносу, могли су да прате гледаоци Првог програма Радио-телевизије Србије и слушаоци Првог програма Радио Београда. Према подацима Радио-телевизије Србије, концерт је пратило 1.097.000 гледалаца.