Уочи једног од најзначајнијих хришћанских празника – Силаска Светог Духа на апостоле, Педесетнице, Тројица – који град Краљево и Црквена општина при Храму Свете Тројице обележавају као своју славу, молитвеним ходом улицама града верни народ је симболично затворио круг, покривајући молитвом место свог живљења.

Будући да је хришћанство вера заједнице и вера сабирања и сабора, отуда и литијски обилазак простора животног, уз црквену песму и са молитвом Богу.

Из Храма Свете Тројице, након вечерње службе, неометена, на моменте и веома јаком кишом, литија се најпре упутила до парка код Духовног центра „Владика Николај Велимировић“, где је освештан запис – заштитник града и упућена молитва Господу да заштити и спаси град и његове житеље и посети их милошћу својом богатом.

Молитва да Господ упокоји душе својих уснулих слугу који су животе положили за веру и отачаство и да им буде опроштено свако сагрешење вољно и невољно, узнета је Господу крај Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине 1912-1918. на централном градском тргу.

За христољубиви род православни, преосвештеног епископа Јустина и сву у Христу браћу, градоначелника града Краљева, сараднике његове, град Краљево и све житеље града, за спасење, здравље, милост, живот њихов, читана је молитва испред зграде Градске управе.

По повратку у Храм Свете Тројице, након благосиљања петохлебнице, архијерејски заменик епископа жичког протојереј-ставрофор Љубинко Костић, у име Његовог преосвештенства епископа жичког Јустина, честитао је навечерје празника рођења Цркве Божје на земљи, празника Силаска Светог Духа на апостоле.

„Честитам велики радосни празник и дан када је, печатом Духа Светога, његовим силаском, почела да дејствује у пуноћи Црква Божја као радионица спасења, она у којој уобличавамо, кроз молитву и свете тајне Цркве Божје, себе, свој ум, дух, брусимо свој карактер, уподобљавајући се прволику Божјем, зато је црква радионица спасења. Сваки од нас у свом позвању у призиву врши свој посао и своју обавезу на славу Божју, на радост наше Цркве, нашег отачаства, градећи тако и прокрчујући пут спасења у вечност. Наша Црква је Црква радости, наша вера је вера радости. Ми се припремамо за Цркву Божју коју ћемо осетити кад станемо пред лице Божје“, поручио је Љубинко Костић.

„Вечерас смо били храбри, нисмо били малодушни, нисмо посустали, прошли смо градом у овом крсном ходу славећи име Божје и радујући се. Осетили смо благодатну росу Духа Светога у виду кише, која је прави благослов Божји за нас, за наша имања, све оно што у недра земље сејемо, очекујући да нам многоструки род донесе“, додао је пожелевши срећан и благословен празник и да нас и даље обједињује, окупља, сабира и спасава.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је, уз честитке суграђанима и братству Храма Свете Тројице, нагласио колико је важно да на дан када Град обележава своју славу у томе будемо сви заједно – представници Града, Цркве, Војске, Полиције, Жандармерије, Безбедносно-информативне агенције… грађани, и да литијом прођемо улицама града, као и да, на овај велики празник, будемо заједно на литургијском сабрању.

Празник Силазак Светог Духа на апостоле је прослава догађаја који се десио педесетог дана после Васкрса, када су апостоли сабрани били у једној просторији чекајући у молитвеном расположењу своје даље активности. У то време Свети Дух је сишао на апостоле у виду огњених језика, те су они проговорили разним језицима и на тај начин практично кренули ка свим народима овога света да проповедају Јеванђеље и самога Христа.

Како истиче свештеник Владимир Јовановић, то је круна и печат свих црквених догађаја и врло често се овај дан назива рођенданом Цркве јер је она практично у том тренутку и рођена – апостоли су силом Духа Светога оспособљени да иду по свету да шире Јеванђеље.

„Овај празник треба много да поштујемо јер, ако је то печат на хришћанство, онда је то печат на сваког од нас, јер смо ми хришћани крштени и наш живот уопште као хришћана треба да буде ангажован увек у сили Духа Светога. Треба да живимо у миру једни са другима проповедајући и живећи у љубави међусобној, добросуседским односима, да будемо колегијални на пословима, да нам црква буде саборно место сваког празника, сваке недеље, да бисмо своје духовне димензије и своје духовне батерије напунили за даље делање и за уопште пуноћу нашег саживота“, поручио је свештеник.

Празнично и свечано било је у Храму Свете Тројице и сутрадан, на дан славе. На Светој литургији, којој је присуствовао велики број верног народа, пресечен је славски колач.

Архијерејски заменик епископа жичког протојереј-ставрофор Љубинко Костић, честитајући велики дан за Град и Храм, када се изобилно излила благодат Духа Светога, љубав Божја на Цркву Божју, на сав род људски.

„На данашњи дан, обасјана благодаћу Духа Светога, Црква почиње да живи свој нови живот. Благодат Духа Светога, у виду огњених језика, излила се преко апостола и на све људе, на све нас, до данашњег дана. И Црква Божја живи благодаћу Духа Светога, он је чува, провејава, прожима, чува нас од погрешака, упућује нас да живимо овај земаљски живот, који је, са испуњењем јеванђељских заповести, предуслов онога вечнога живота који нам је Господ обећао у Царству небеском“, казао је у беседи отац Љубинко и поручио:

„Трудимо се, драга браћо и сестре, драга децо која долазите у храмове Божје, да се утемељујемо у истини Јеванђеља и у благодати Духа Светога, да тиме засигурно трасирамо свој пут од земље до неба, јер смо душом својом из небеске отаџбине и тамо треба да се вратимо, да украшеном душом својом станемо пред лице Божје и да се не постидимо, да свако, у својим обавезама и одговорностима које му је Бог поверио овде, испуни све што Господ од нас очекује, а све на радост наше Цркве, наше отаџбине и на наше лично спасење.“

Print Friendly, PDF & Email