Pozicija grada

Pozicija gradaKraljevo se nalazi u središnjem delu Srbije i zauzima prostor oko donjeg toka reke Ibar i srednjeg dela toka reke Zapadne Morave, sa površinom od 1530 km2. Prirodna raskrsnica kopnenih i vodenih puteva centralne Srbije, teritorija Grada Kraljeva predstavlja kolevku srpske države i kulture. Najveći značaj dostigla je u srednjem veku, o čemu govore brojni istorijski spomenici, pre svega manastiri Žiča i Studenica i tvrđava Maglič.

Granice grada Kraljeva na severu su Čačak, Knić, Kragujevac i Rekovac, na istoku Trstenik, Vrnjačka Banja i Aleksandrovac, na jugu Raška i na zapadu Ivanjica i Lučani.Središnji deo  grada lociran je na temelju ibarske terase visoke 203 – 208 m, dok su ivični krajevi na različitim elementima reljefa. Grad Kraljevo je u zapadnomoravskoj oblasti koja pruža prirodne i privredne mogućnosti. Kotlinske ravni i najniži dolinski delovi pogodni su za ratarsku, livadno-stočarsku i povrtarsku proizvodnju. Neoreno pobrđe na stranama kosa i rečnih dolina pretežno se odlikuje šumskim bogatstvom i planinskim stočarstvom. Od posebnog značaja su rudna nalazišta, hidroenergetski potencijali i turističke znamenitosti.

Saobraćajni položaj grada Kraljeva veoma je povoljan. Pravcem zapad – istok preseca je prostrana, plodna dolina Zapadne Morave. Ovom dolinom vode važne železničke i drumske komunikacije. Od Kraljeva ka istoku vodi železnička pruga i drum u pravcu Kragujevca i dalje dolinom Velike Morave. Ovim dolinama vodi železnička pruga međunarodnog značaja Beograd – Niš – Skoplje, odnosno Niš – Sofija – Istanbul. U pravcu zapada prema Čačku i Užicu grad Kraljevo se vezuje za drumsku i železničku magistralu Beograd – Bar. U tom pravcu preko Priboja i Rudog vodi saobraćajna veza sa Bosnom i Hercegovinom na zapad.