Investirajte u Kraljevo

Položaj grada

Grad Kraljevo se nalazi u Centralnoj Srbiji, 170 km južno od Beograda.
Grad Kraljevo obuhvata prostor od 1.530 km² (učešće u ukupnoj površini Srbije je 1,7%), i predstavlja najveću jedinicu lokalne samouprave u Srbiji.

Prema Popisu iz 2011. godine na teritoriji grada Kraljeva živi 125.488 stanovnika.

Saobraćajna povezanost

Na 70 km  od Kraljeva (Batočina) nalazi se autoput – Koridor10 a na 29 km od Kraljeva (Preljina) autoput – Koridor11.

Teritorijom grada prolazi „Ibarska magistrala„, koja od Beograda vodi preko Preljine i Kraljeva, prema Raški, a dalje jednim krakom prema Novom Pazaru i crnogorskom primorju, a drugim krakom prema Kosovskoj Mitrovici, Skoplju i dalje prema Grčkoj.

Planirana je izgradnja autoputa Preljina- Kraljevo – Pojate. Izgradnja 112 km na deonici autoputa Pojate – Preljina (E-761) je od velikog ekonomskog značaja za grad Kraljevo. Trasa koridora Morava ide od Pojata preko Kruševca, Trstenika i Kraljeva, Preljine i Čačka. Ovaj autoput povezuje Koridor 10 sa Koridorom 11 i nastavlja do Požege.

Železničku mrežu grada Kraljeva, čine pruge Beograd – Bar i Lapovo – Kosovo Polje.

Vazdušni saobraćaj

Na teritoriji grada Kraljeva nalaze se dva aerodroma: vojni aerodrom u Lađevcima i sportski aerodrom u Kraljevu.

Aerodrom „Morava“ Lađevci udaljen je 15 km od centra grada. Na aerodromu su izgrađeni objekti civilnog kompleksa. Planiran je mešoviti način korišćenja piste i prateće infrastrukture (civilno – vojni). U užoj opslužnoj zoni aerodroma (100 km u prečniku) živi oko 600.000 stanovnika a u široj opslužnoj zoni (200 km u prečniku) oko 1.000.000 stanovnika.

Konverzija vojnog aerodroma „Morava“ u mešoviti će doprineti poboljšanju konkurentnosti ovog regiona, realizaciji domaćih i stranih investicija i regionalnom razvoju centralne Srbije.

Sportski aerodrom kod industrije “Magnohrom” registrovan je kao sportsko-rekreativni aerodrom, sa školom letenja. Uvršten je u aktuelni Prostorni plan Republike Srbije. Zaštitna zona aerodroma je relativno loše očuvana.

Mogućnosti investiranja na području grada Kraljeva se mogu podeliti u nekoliko segmenata:

-investiranje na ’’brownfield’’ lokacijama,  investiranje na “greenfield“ lokacijama, investiranje u sektoru turizma, investiranje u sektoru poljoprivrede (posebno u segmentu prerađivačke delatnosti i unapređenju proizvodnje), investiranje u sektoru obnovljivih izvora energije (biomasa i hidropotencijal).

Na području grada Kraljeva nalaze se značajne infrastrukturno opremljene površine namenjene industriji i privredi, a koje se nalaze pod nekadašnjim industrijskim kompleksima, takozvane ’’brownfield’’ lokacije: Lokacija Fabrike vagona Kraljevo, Magnohrom, Mataruška i Bogutovačka banja i dr.

Takođe, grad raspolaže i odgovarajućim “greenfield“ lokacijama, koje se nalaze u industrijskim i poslovnim zonama, a koje se u skladu sa Zakonom mogu staviti na raspolaganje potencijalnim investitorima.