Улице које су назване по херојима који су животе дали у борби за отаџбину – Улицу браће Милић и Улицу Милоша Ћирковића, у насељу Воћареве ливаде у Рибници, обишли су чланови породица Милић и Ћирковић, са члановима Удружења ветерана органа безбедности и војне полиције Србије, који су иницирали да једна улица у нашем граду понесе име „Улица браће Милић“, и члановима Удружења грађана „Покрет срце хероја“, које је поднело иницијативу да се једна улица назове по Милошу Ћирковићу, као и градоначелник града Краљева др Предараг Терзић и члан Градског већа задужен за послове у вези са решавањем питања инвалида рата (војних и цивилних) и породица погинулих бораца Владан Вранић.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао да је наша обавеза да се сећамо погинулих хероја, људи који су животе изгубили у ратовима на подручју данашње Хрватске, Босне и Херцеговине и јужне српске покрајине Косово и Метохија.

„Јунаци браћа Милић и Милош Ћирковић су животе дали за слободу српског народа. Погинули су у рату на Косову и Метохији, који су многи годинама називали НАТО интервенцијом. Није то никаква интервенција, већ НАТО агресија над Савезном Републиком Југославијом, над Србијом и српским народом“, казао је градоначелник.

Улице посвећене овим јунацима налазе се у рибничком насељу Воћареве ливаде, где је саграђен стамбени блок за припаднике снага безбедности – Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције, Судске страже и Окружног затвора.

„На иницијативу Града Краљева, омогућено је и ратним војним инвалидима и породицама палих бораца да конкуришу за станове у овом насељу. Сигуран сам да ће ово бити једно од најлепших насеља у граду Краљеву и да ће његови становници чувати сећање и на браћу Милић и на Милоша Ћирковића“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

У име Удружења ветерана органа безбедности и војне полиције Србије, председник Скупштине Удружења Тодор Петковић, генерал-мајор у пензији, захвалио је градоначелнику, председнику Скупштине и свима који су изашли у сусрет да се, на основу њихове иницијативе, додели једна улица браћи Милић у Граду Краљеву. Он је мајци хероја Милића поручио да није сама и да се брину за њу и да буде поносна на своју децу – своје и наше хероје.

„Драго нам је што смо омогућили да јој се испуни жеља и да у месту у којем живи добије улицу за своју тројицу синова, који су животе уложили у слободу коју данас уживамао. Добро је да се у последње време поклања пажња нашим ратницима, херојима, онима који су животе положили на олтар отаџбине и омогућили да данас уживамо у тој слободи“, рекао је Петковић, уз захвалност свима који су разумели молбу и поруку Удружења и изашли у сусрет да браћа Милић добију улицу у граду Краљеву, након што су у Косовској Митровици добили спомен-обележје.

Мајка Милића Нада, која је одликована високим државним одликовањем – Сретењским орденом првог степена, захвалила је Граду Краљеву и иницијаторима, свима који су изашли у сусрет и дали назив улици по њеној деци – да се не заборави.

Породица Милић је до почетка НАТО агресије живела на Косову и Метохији. Близанци Срђан и Бобан су били професионални припадници Војске Србије. Током извршавања борбених задатака, 4. априла 1999. године, возило, у којем се налазио двадесетшестогодишњи Срђан са возачем и још три војника, налетело је на мину. Срђан је преминуо истог дана на ВМА, где је пребачен из болнице у Косовској Митровици.

Десет дана касније, на ратном задатку гине и потпоручник Бобан Милић, који се са још седморицом војника налазио у оклопном возилу, које су погодиле ракете на топлотно навођење.

После бомбардовања, отац Драгољуб и мајка Нада, са трећим, две године од браће старијим сином Гораном, прешли су у Краљево, где су имали кућу. Од туге за преминулом браћом, 13. маја 2000. године, умире и Горан. На краљевачком Новом гробљу су хумке сва три брата, као и оца, који се упокојио 2011. године, а који је, након погибије другог сина, замрзао своју функцију у ДБ и јавио се као добровољац у јединицу Војске Србије у којој му је син био командир, где је провео остали део ратних дејстава.

Председник Удружења грађана „Покрет срце хероја“ Синиша Ивановић похвалио је позитивно решавање иницијативе коју је ово удружење поднело Граду Краљеву – да се улица у Рибници, где се граде станови за припаднике снага безбедности, назове по Милошу Ћирковићу.

„Град Краљево је светао и позитиван пример по којем би све локалне самоуправе требало да поступају у знак сећања на преминуле и погинуле борце. Милош Ћирковић је јунак и херој достојан вечног сећања“, рекао је Ћирковић и подсетио на Меморијални турнир у малом фудбалу „Милош Ћирковић“, одржан први пут прошле године, за који су, за ову годину, учешће већ потврдиле екипе из Републике Српске и Црне Горе. Ћирковић је казао и да су радници и директор ЈП „Србијашуме“ Игор Брауновић, поред реке Дрине, у месту Читлук у општини Мали Зворник, Милошу Ћирковићу, који је био запослен у овом предузећу, открили пре две године споменик.

Брат Милоша Ћирковића Илија Ћирковић, који је и члан Удружења грађана „Покрет срце хероја“, захвалио је у име породице Ћирковић и Удружења свима који су омогућили реализацију иницијативе да улица понесе име његовог брата.

Милош Ћирковић је познат широј јавности као „Последњи српски витез“ и као једини униформисани припадник Војске Србије који се није повукао са подручја јужне српске покрајине Косово и Метохија него је остао да брани свој кућни праг у селу Бело Поље код Пећи. Од првог дана рата, због познавања терена у Метохији, био је поуздан и најбољи извиђач – водич у МУП и Војсци Србије. О херојству тридесетосмогодишњег Милоша Ћирковића написане су њиге, а снимљен је и документарни филм „Ви идите а ја нећу“.

Пре обиласка улица, за чланове породица Милић и Ћирковић и чланове удружења која су поднела иницијативу да се улице назову по овим храбрим младим људима, организован је пријем код градоначелника Краљева др Предрага Терзића и члана Градског већа Владана Вранића.

Print Friendly, PDF & Email