Шездесет корисника субвенција за самозапошљавање са територије Града Краљева ће у току ове године покренути сопствени бизнис. Јавним позивом за доделу субвенције незапосленима за самозапошљавање и Јавним позивом за доделу субвенције незапосленима ромске националности за самозапошљавање у 2024, обухваћено је и позитивно оцењено укупно 208 захтева са бизнис планом са територије коју покрива Филијала Националне службе за запошљавање Краљево. Узимајући у обзир расположиве квоте опредељене за ову врсту програма, одобрено је 76 захтева за доделу субвенције, за Град Краљево 60, од чега пет за особе са инвалидитетом и четири припадника ромске националности. Делатности обухваћене одлукама су углавном из области производње, производног занатства, интелектуалних, здравствених услуга, делатности личних услуга, а 57 одсто од укупног броја опредељене квоте се односи на женско предузетништво.
Према речима директорке краљевачке филијале Националне службе за запошљавање Снежане Прелић, 18.150.000 динара је издвојено за категорију осталих лица са евиденције незапослених и категорију лица која припадају ромској националности, али и онима који су у категорији особа са инвалидитетом.
„Јако је битно да пошаљемо поруку да, као подршка овом почетничком бизнису, стоје на располагању и Град Краљево, који је ове године планирао одређена средства за предузетништво, Регионална привредна комора, Регионална развојна агенција, али и Удружење пословних жена града Kраљева ‘Илинка Илић’“, каже директорка и додаје:
„У наредних годину дана биће им омогућена још једна услуга, такозвана нефинансијска мера, менторинг програм, који омогућава почетницима у бизнису да анализирамо њихов посао још на почетку, да уочимо све предности њиховог посла, али и евентуално недостатке, што ће помоћи да се њихов посао развија и, наравно, да опстане. Све њих видимо у наредном периоду као будуће послодавце тако да им апсолутно стојимо и даље на располагању“, каже Снежана Прелић износећи податак да Град Краљево тренутно има 5.600 лица на евиденцији незапослених.
Нове предузетнике је поздравио градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, који је истакао да Град, заједно са Националном службом за запошљавање, у претходних неколико година издваја значајна финансијска средства у циљу смањења незапосленост у нашем граду.
„Поред тога што доприносимо да сва лица добију могућност да кроз подстицаје Националне службе за запошљавање и Града Kраљева могу да започну сопствени посао, међу њима има много жена, а битно је да део њих чине и особе са инвалидитетом и припадници ромске мањине. Град Kраљево и Национална служба за запошљавање последњих неколико година удружују средства како бисмо, кроз стручну праксу, јавне радове, али и кроз самозапошљавање, смањили број незапослених у нашем граду. Ту су и субвенције које даје држава за различите врсте нових запошљавања, тако да смо у претходних неколико година у граду Kраљеву успели да запослимо људе у великим фабрикама – ‘Леонију’, ‘Еуротају’, ‘Гиру’, али и читавом низу мањих предузећа. Укупно, за пет година, у Краљеву се запослило чак 8.000 људи. То је прави резултат сарадње државе, Националне службе за запошљавање и локалне самоуправе у Kраљеву“, казао је градоначелник и нагласио:
„Сигуран сам да ћемо отварањем нових радних места још више смањити незапосленост, а томе ће допринети и велики инфраструктурни пројекти. Када буде завршена деоница Моравског коридора од Прељине до Адрана, веома ће брзо моћи да путује и радна снага од Kраљева ка Чачку и Милановцу, али и из тих места људи ће долазити да раде у наш град. Када коначно буде завршен цео Моравски коридор, радна снага ће одлазити, као некада, и до Трстеника и Kрушевца, али ће она радна снага која нама недостаје и долазити из Kрушевца и Трстеника. Дужина целог Моравског коридора је око 113 километара, тако да ће од Прељине до Појата моћи да се стигне за неких 50 минута, а, као што знамо, у свету на посао путују не пет, десет или петнаест минута, већ сат или два“.
Како је истакао Звонко Туфегџић, председник Регионалне привредне коморе Краљево, Комора ће свима који су добили могућност да отворе сопствени бизнис годину дана бесплатно давати комплетну логистику, све што их од информација буде интересовало, могућности проналаска партнера, заказивања састанака, едукације.
„На тај начин ћемо дати допринос да они трају. Да 20-30 процената од шездесет, колико је добило субвенцију, остане да живи после пете године, то је велики успех“, каже Туфегџић.
Након доделе, реализован je део компоненте пројекта „Оснажене и одважне у сопственом бизнису“, који се базира на едукацији предузетника, а који финансијски подржао Град Краљево. Удружење пословних жена „Илинка Илић“ из Краљева ангажовало је Индиру Попадић, пословног консултанта и ментора, да одржи предавање на тему „Фактори успеха у предузетништву“.
Председница Удружења пословних жена „Илинка Илић“ Божана Пантовић је истакла да и Удружење, у сарадњи са Националном службом, даје подршку младима у бизнису.
„Желимо да едукативно помогнемо младима у бизнису тако што смо ангажовали ментора и консултанта како би чули живу реч и искуство у свему томе, како би били успешнији у даљем раду. Жене из Удружења су такође пример како је један бизнис издржљив и како функционише“, рекла је Божана Пантовић.
Print Friendly, PDF & Email