Век живота Краљевчанка Вера Петровић прославила је у недељу, 16. јуна, са педесетак најближих. Рођенданско славље се наставило и наредног дана посетом градоначелника града Краљева и представника медија. А радост што је ова стогодишњакиња бритког ума са њима не престаје у дому Зорице Вујовић, код које је мајка Вера пре две године прешла да живи.
Вера Петровић, родом из Губеревца, удата у Печеног, и супруг Танаско, изродили су троје деце – сина и две кћери. Како бака Вера, с нескривеном срећом и поносом истиче, троје деце, шесторо унучића, једанаесторо праунучића, седам чукунунучића… њено су непроцењиво богатство.
Бака Вера каже да, иако је здравље нарушено, живи лепим животом код својих најмилијих, све јој чине, не оскудева ни у чему… али, иако сад живи боље и не ради ништа, недостаје јој живот у њеној кући и, мада напоран, сав посао који је обављала док је могла да ради. А водила је домаћинство, имала башту, њиву, гајила јагоде, малине, рибизле, крушке, јабуке…
Иако мајка не жели да јој буде на терету и оптерећује је додатно, кћерка Зорица каже: „Ретко се нађе таква мајка!“.
„Имали смо више од 50 гостију за рођендан, прелепо смо провели дан, славље какво је наша мајка и заслужила… Не могу да опишем ту радост што је са нама 100 година“, каже и истиче да је Вера „супер“, не само за њу, већ и за све потомке. „Скромна је и, ако јој нешто треба, неће да потражи. За њене године, памет је више него добро служи. Довели смо је код нас да јој се нађемо, да јој, колико је могуће, продужимо живот“, наставља Зорица, која се брине и да мајка има сву потребну медицинску негу кад затреба.
Причајући о свом животу са градоначелником, бака Вера се похвалила пажњом и љубављу којом је окружена, а присетила се и давних времена…
„Бака Вера је родом из Губеревца, одакле је и моја мајка, тако да смо и земљаци. Причали смо о Губеревцу, о Печеногу, о прошлим временима… о њеном раду и труду, о томе колико се некад радило на селу. Она све време покушава да нам објасни да живети значи радити, да човек који не ради, који се не труди, који се не бори, нема у себи никакву жељу за животом. Вера се још увек труди да помогне кћерки, унуцима, да буде од користи, и тешко јој је што више нема оне снаге и елана као што је имала и као што је некада успевала да обавља све сеоске послове, и у ливади, њиви, штали… То је време, нажалост, иза ње“, рекао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић након разговора са Вером Петровић.
„Иако здравствено није најбоље, бритког је ума, сећа се прошлих времена, зна и да се нашали, насмеје“, рекао је градоначелник честитајући, уз поклоне, стоти рођендан слављеници и пожелевши да се и наредних година 16. јун код бака Вериних прославља уз бројне госте у здрављу и весељу.
Print Friendly, PDF & Email