Иако се пред члановима Градског већа града Краљева на 95, ванредној седници, нашло 16 тачака, измена Одлуке о буџету града Kраљева за 2022. годину и измена Програма уређивања грађевинског земљишта за текућу годину издвојиле су се као најважније.

Како је истакао градоначелник Краљева др Предраг Терзић, приликом припреме измена Одлуке о буџету града Kраљева утврђени су приходи у износу од 5.764.000.000 динара, који су већи за 11,9 процената у односу на основну Одлуку o буџету града Kраљева за ову годину.

„Ради се о највећим планираним приходима у историји града Kраљева. Oни су покривени текућим приходима у износу од 4.849.000.000 динара и суфицитом из претходних година у износу од 915.000.000 динара“, рекао је градоначелник, који је, говорећи о структури прихода у ребалансу буџета за ову годину, истакао:

„Порески приходи су највећи и увећани су за 17,29 процената у односу на основни буџет, а у структури пореских прихода порез на доходак добит и капиталне добитке бележи највећи раст од 21 процента и износи 2.900.000.000 динара. Увећање запослености на територији града Kраљева – 7.000 радника који су се запослили у претходних пет година на територији нашег града и плаћају порезе на зараде, утицало је на то да се буџет града Kраљева све више пуни и ми имамо више новца за изградњу и путева и канализационе и водоводне мреже, за уређење градских улица и велике инвестиције. Ово је велики напредак и огроман раст буџета града Kраљева. Очекујем да ће растом просечне зараде бити увећања на овој позицији још већа и да ће град и у наредним годинама моћи да реализује капиталне пројекте.“

Терзић је поменуо и увећање пореза на имовину, за 3.000.000 динара, нагласивши:

„Град не планира да у наредној години увећава порез на имовину. Иако су порасле цене квадратног метра и стамбеног и пословног простора, град Краљево неће увећати порез на имовину.“

Како је казао, имамо увећање и код пореза на добра и услуге од 30.000.000 динара и он износи 158.000.000 динара. Трансферна средства Републике су остала у истом износу, а наменски трансфери су увећани јер је град успео да кроз различите конкурсе мистарстава у саставу Владе Републике Србије добије одређена наменска средства.

Осврнувши се на то да грађане занима како се новац троши односно расходна страна буџета града Kраљева, градоначелник је рекао да је дошло до одређених промена и увећања средстава на одређеним позицијама.

Он је казао да су ове године планирана и средства за решавање једног судског спора који траје од краја осамдесетих година прошлог века, при чему ће град издвојити готово 20.000.000 динара.

„Град Kраљево је у буџету за ову годину издвојио значајна средства и за пољопривреду, за милион динара увећана у односу на основни буџет. Субвенције према свим јавним предузећима које је град обезбедио приликом доношења одлуке о буџету – према „Пијаци“, „Топлани“, „Чистоћи“, „Водоводу“, у потпуности су реализоване“, изнео је Терзић.

Програм заштите животне средине је увећан са 200.000.000 на 218.000.000 и односи се на управљање заштитом животне средине, управљање отпадним водама и различите услуге. Увећан је и износ средстава која је град определио за јавни градски и приградски превоз са 110.000.000 на 127.000.000 динара.

„Град Kраљево од ове године финансира и боравак деце у приватним вртићима. Имали смо само један вртић са лиценцом коју издаје Министарство просвете, науке и технолошког развоја на почетку године, у међувремену је дошло до увећања броја вртића који имају лиценцу, тако да је град Kраљево обезбедио још новца. Од 30.000.000 динара, колико је било планирано буџетом, износ смо увећали на 61.000.000 динара – више него дупло. Циљ нам је да у наредним годинама издвајамо још новца за стимулисање приватних вртића, као субвенције, како бисмо омогућили свој деци која не могу да буду уписана у државне вртиће да добију место у приватним. Трудићемо се и да реконструкцијом постојећих и изградњом нових вртића у оквиру Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“ омогућимо и веће капацитете државног вртића. То ће коштати више, али град је решен да у потпуности укине листе чекања“, поручио је Терзић.

Обезбеђена су значајна финансијска средства и за основно и средње образовање. Највише ће бити обезбеђено за Основну школу „Димитрије Туцовић“, како би се омогућила несметана изградња фискултурне сале односно ради се о средствима која су обезбеђена за измештање топловода. Увећани су и стални трошкови у свим школама због раста цене енергената и новац је обезбеђен у буџету града Краљева.

Поред тога, неопходно је да Апотекарска установа Краљево, поред апотека у центру града, сачува и апотеке на сеоском подручју, сматра градоначелник. Град је обезбедио субвенције за Апотекарску установу у износу од 8.000.000 динара и тај износ увећао за додатних 7.000.000 динара како би успео да одржи сеоске апотеке на целом подручју Kраљева, а преостали износ средстава је новац који је град већ исплатио као солидарну помоћ запосленима у свим установама на територији града Kраљева.

„Увећали смо износ средстава која град обезбеђује за спорт са 100.000.000 динара на 150.000.000 динара и ово је највећи буџет у области спорта овога града у његовој историји“, изјавио је први човек нашег града подсетивши на то да су се кошаркаши Слоге пласирали у АБА 2 лигу у претходној такмичарској сезони, Одбојкашки клуб Рибница пре две сезоне освојио Куп Србије и био другопласирани после лигашког дела сезоне, Женски кошаркашки клуб Краљево такође био веома успешан.

„Ми свим овим клубовима желимо да помогнемо, али је јако важно да обезбедимо средства како бисмо финансијски стабилизовали Фудбалски клуб Слога, који ће, сигуран сам, након тога успети да бележи и озбиљније такмичарске резултате, јер град величине Краљева не може да се задовољи српсколигашем и како бисмо у будућности успели да омогућимо услове да Слога игра Прву лигу Србије“, рекао је Терзић додајући да ће бити обезбеђен новац и за мање клубове, за оне спортове који не привлаче велики број гледалаца, али су веома значајни за нашу омладину, тако да и у будућности град Kраљево мора да обезбеђује значајна финансијска средства за развој спорта. Он је изразио очекивање да ће и рукометни клуб успети да бележи добре резултате и да ће Kраљево имати још једног прволигаша у спорту са лоптом.

Такође, како је навео, новац је опредељен за установе чији је оснивач град Краљево и чланови Градског већа су се потрудили да све рационалне захтеве установа чији је град оснивач подрже и унети су у предлог измене Одлуке о буџету града Kраљева за 2022. годину.

Највећи део буџета планиран је за инвестиције. Како је истакла директорка Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта Краљево Марица Мијајловић, Програмом који је усвојен крајем децембра 2021. године опредељено је 1.588.650.000 динара, а нацртом измене и допуне Програма уређивања грађевинског земљишта опредељена су средства у висини од 1.956.630.000, где се види знатно увећање.

„Потрудили смо се да стални трошкови буду незнатно увећани, специјализоване услуге такође, текуће поправке и одржавање, зграде и грађевински објекти, а обезбеђење земљишта, такозвана експропријација, остала је у оквирима планираних 70.000.000 за ову годину. Што се тиче сталних трошкова, увећани су у делу који се односи на чишћење и прање јавних површина,  на трошкове за утрошену електричну енергију. Новина је да смо додали ставку обезбеђење геодетских подлога за Берановац, Кованлук, Ратину и Ушће, јер се град определио за стратегију системског решавања проблема водовода и канализације тиме што ће Јавно предузеће за уређивање грађевинског земљишта обезбедити подлоге за пројектовање, а јавно комунално предузеће ће у наредној години кренути са израдом пројектно-техничке документације која ће омогућити фазну реализацију да се увеже до сада изграђено“, објаснила је директорка Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта.

Према њеним речима, повећане су ставке на редовном и ургентном одржавању јавних путева, око 30.000.000, потом изградњу моста у засеоку Потковачица, решавање проблема са атмосферском канализацијом у бочној улици код новоизграђене Основне школе „Свети Сава“ у Рибници.

„Како је читава Рибница у том проблему, одлучили смо да тај део санирамо на најбољи могући начин како је технички изводљиво на самом терену и одвојена су средства преко Програма уређивања и за ту намену. Имамо повећање ставке на  поправци бехатон плоча и стаза у самом граду, а намера је да се наредне године крене са реконструкцијом трга испред Градске управе. Имамо активности у школама – асфалтирање паркинга, платоа, приступа школама. У делу одржавања у вези са управљањем комуналним отпадом, увећали смо ставку јер се пројекат Воћаревих ливада завршава, технички пријем приводне инфраструктуре је у току и имамо обавезу да обезбедимо боксеве за контејнере за смеће“, казала је Марица Мијајловић.

Што се тиче иницијативе за развој Маглича као туристичке дестинације, у оквиру пројектне документације и дела који се тиче експропријације, како је навела, уврштене су поједине ставке како би се омогућило да се тај пројекат несметано развија с обзиром на то да је град Kраљево направио иницијални корак и увео извођача, локално предузеће „Амига“, у посао на изградњи висећег моста на Магличу. Даље активности се односе на изградњу паркинга и осталих неопходних садржаја.

Како је навела директорка, радиће се и реконструкције путева, уз учешће грађана од 15 одсто, за шта је додато 119.000.000, тако да је укупна цифра за ову годину 179.000.000, а километража путева које треба урадити иста као прошле године. Ту је и реконструкција централне улице у Ушћу са аутобуском станицом и  атмосферском канализацијом, у висини од 17.000.000. Радиће се и путни правци где не постоје домаћинства која могу да учествују са 15 одсто, као посебне ставке Програма. Опредељена су средства и повећан износ за изградњу и одржавање дечјих игралишта. Такође, обухваћена су гробља, меморијални центри и спомен-капеле. Опредељена су средства и за јавну расвету, изградњу водоводне мреже, атмосферске канализације, фекалне канализације…

Print Friendly, PDF & Email