Савет за родну равноправност града Краљева, у сарадњи са Женском одборничком мрежом, обележио је Међународни дан људских права јавном дебатом на тему људских права. Јавној дебати присуствовали су представници ученичког и студентског парламента, као и Скупштине града Краљева.

Председница Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић је, на Међународни дан људских права, подсетила на то да су основна људска права заправо основ слободе, правде и мира у свету.

„У Србији су зајамчена Уставом Републике Србије и Законом о родној равноправности, Законом о забрани дискриминације. Избором одборника и посланика у Народној скупштини се преноси народна воља и на неки начин доношењем закона, одлука, омогућава се да држава пренесе на институцију као што је Скупштина оно што је важно, а то је да грађани учествују у доношењу одлука. Уколико држава не води рачуна и о оболелом и о здравом делу тела, онда држава није држава. Важно је да владају демократија, разумевање и дијалог“, рекла је Лидија Павловић напоменувши да је разговор са представницима студентског парламента прилика да се чује њихово мишљење о свему ономе што се дешава у нашој земљи, о томе да ли се крше људска права, у којој мери, да ли постоје људска права у нашој земљи и како неко ко припада парламенту и има неку улогу у вршењу власти може да помогне да до кршења људских права не дође.

Како је истакла, ова акција је заправо крај обележавања „16 дана активизма против насиља над женама“ и прилика да се говори и о томе колико су женска права испуњена, колико се поштују, колика је једнакост жена у нашој држави….

„Оно на шта апелујемо током 16 дана активизма, а о чему треба да причамо читаве године, јесте борба против насиља над женама, које је и даље присутно без обзира на законе које смо донели, без обзира на рад институција. Насиље се не дешава само жртви, оно се дешава свима нама у окружењу и мислим да сви треба да реагујемо“, рекла је она.

Према речима координаторке Женске одборничке мреже Милице Јелић,
на Међународни дан људских права треба да сагледамо каква је  остварљивост и доступности људских права. Као млади будући доносиоци одлука и учесници политичког и друштвеног живота треба да изнађемо смернице за даље унапређење и побољшање стања људских права у нашем граду. Заједно са Саветом за родну равноправност, Женска одборничка мрежа Скупштине града, коју активно чини 24 одборнице, стоји иза ове акције“, рекла је Милица Јелић, истичући да је важно чути шта млади мисле о статусу људских права како би то биле смернице за одборнички рад, али и да се, кроз конструктиван међугенерацијски дијалог, дође до примера добре праксе.

„Да дођемо до смерница како ојачати учешће младих, али и жена, у политичком и друштвеном животу генерално, а све у циљу унапређења људских права. Тренд не само у свету већ и у Србији указује на то да су жене и даље у неравноправном положају у односу на мушкарце и циљ Женске одборничке мреже Скупштине града Kраљева јесте да појача учешће жена као доносилаца одлука, да радимо на феномену родно заснованог насиља, на првенцији дискриминације родно стереотипног језика и на првенцији и дискриминацији на тржишту рада“, поручила је координаторка Женске одборничке мреже у Скупштини града Краљева.

Print Friendly, PDF & Email