На аеродрому Морава у Лађевцима, припадници 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије 2. август су и ове године обележили свечано. Пресецању славског колача и пригодном програму поводом Дана рода авијације и крсне славе Светог Илије Громовника, заштитника ваздухопловаца, присуствовала је заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић и члан Градског већа града Краљева Радоје Томашевић, као и  представници локалне самоуправе Чачка, начелник штаба Команде РВ и ПВО пуковник Александар Бјелић, представници Полиције, Жандармерије, Српске православне цркве и бројни други гости. Приређњна је смотра јединица и изложба средстава ратне технике,

Некадашњи командант 98. авијацијске базе пуковник Бјелић је истакао да се ове године Дан авијације слави с погледом у будућност са оптимизмом и да за српску авијацију и ратно ваздухопловство и противваздушну одбрану долазе боља времена.

Идеја у увођењу ваздухопловства у наоружање Војске Краљевине Србије зачета је 2. августа 1893. године уредбом о формирању целе војске, којом је било предвиђено да се по једна ваздухопловна балонска чета налази у саставу сваке дивизије. Две деценије касније, 1912. године, група српских официра је упућена на школовање и обуку за пилоте у Француску, а упоредо са обуком је извршена и куповина авиона. Наредбом министра војног Радомира Путника потом је формирана ваздухопловна команда у Нишу, чиме је Србија стала уз раме са тада малим бројем земаља у свету које су имале војно ваздухопловство.

Print Friendly, PDF & Email