Пројекат „Изградња водозахвата за заштиту Резервата биосфере ‘Голија-Студеница’ од шумских пожара“ представљен је у просторијама Добровољног ватрогасног друштва „Студеница“ у Студеници.

Пројекат подразумева изградњу водозахвата са резервоаром од 24 кубна метра у коме ће се прикупљати површинске воде, као и опремање и ватрогасну обуку локалног становништва и монаха средњовековног манастира Студенице како би правовремено могли да се супротставе почетној фази пожара, али и да учествују у гашењу шумских ватрених стихија.

Монах Силуан из манастира Студенице истиче значај формирања Добровољног ватрогасног друштва у овом крају.

„Знамо да је претходних година на овом подручју избило неколико пожара у чијем гашењу су учествовали и монаси из братства манастира Студенице. Подржавамо ову акцију, а неколико чланова нашег братства је прошло ватрогасну обуку. То је била прилика да научимо нешто ново, али и да учествујемо у друштвено-солидарним активностима“, каже монах Силуан.

Носилац овог важног пројекта је Добровољно ватрогасно друштво Краљево, у партнерству са манастиром Студеницом, Јавним предузећем „Србијашуме“ и студеничком Основном школом „Стефан Немања“.

„Ватрогасну обуку је до сада волонтерски завршило 28 мештана и монаха. Предстоји нам набавка опреме, напртњача и једног ватрогасног возила за ово подручје“, нагласио је командант штаба Ватрогасног савеза Србије, председник ДВД КРаљево Милутин Вукосављевић.

Како истиче Раде Вранић из ЈП „Србијашуме“, на подручју Резервата биосфере „Голија-Студеница“ шумски пожари су направили велику штету претходних година, стога је изградања водозахвата у шуми на манастирском земљишту, предвиђеног за пуњење напртњача, од изузетног значаја за цео студенички крај. Он је најавио да ће бити направљено и једно корито односно појило за стоку и дивљач.

Пројекат „Изградња водозахвата за заштиту Резервата биосфере ‘Голија-Студеница’ од шумских пожара“ са 1,9 милиона динара финансирају Министарство заштите животне средине, ДВД Краљево и донатори.

Print Friendly, PDF & Email