Поводом обележавања међународног празника Дана жена, 8. марта, у граду Краљеву ће бити приређено музичко-поетско вече „Песма и песмe“ – најавила је председница Савета за родну равноправност Лидија Павловић на конференцији за новинаре.
Председница Савета je истакла важност борбе жена за њихова најважнија права, првенствено право социјалне правде, права на бољи положај у друштву, боље радно време, већа примања, као и да, иако је данас много боља ситуација и у Србији и у свету, борба мора да се настави.
„Савет за родну равноправност je посветиo својим Краљевчанкама, у оквиру недеље обележавања Дана жена, две интересантне вечери, на којима ћемо представити успешне Краљевчанке, али и Краљевчане. У оквиру музичко-поетске вечери „Песма и песме”, проф. др Бошко Миловановић ће говорити стихове и певати, уз клавирску пратњу др Петра Илића и уз звуке гитаре у извођењу Небојше Кешеља“, најавила је председница Савета.
Како је навела, концерт под називом „Седам хлебова” је хуманитарног карактера, а улазнице се могу купити у књижари „Прозор“, по симболичној цени од 350 динара. Приход је намењен Народној кухињи на Косову и Метохији.
Проф. др Бошко Миловановић је истакао да је трио, који чине још др Петар Илић и гитариста Небојша Кешељ, уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију и Савета за родну равноправност, желео да пружи допринос за народне кухиње на Косову и Метохији и покаже да размишља о онима који су у енклави.
„Ми певамо и говоримо поезију за оне који су храбри, одважни, достојанствени, истрајни, за оне који су у енклавама на Косову и Метохији“.
Професор је додао да је велики број људи куповао карте само да би помогао и да је већ 90 одсто карата продато, а затим још једном позвао Краљевчане на концерт.
Весна Милојевић је, у име Канцеларије за Косово и Метохију, која води бригу о свим Србима који се налазе на територији Косова и Метохије, изјавила да је „значајно показати тим људима да постоји константна брига и пажња свих нас која је окренута према њима и важно је што је ово женска иницијатива, којом се показује женска солидарност, а најважније је да ће читава сума која буде прикупљена бити искоришћена за народне кухиње које се налазе на територији Епархије рашко-призренске“.
„Ово је симболичан начин да се помогне људима који се доле налазе и који јако тешко живе. Сви заинтересовани, који имају добру вољу и разумеју њихову проблематику, могу да покажу солидарност и да се прикључе овој хуманитарној акцији“, рекла је Весна Милојевић.
Музичко-поетске вече „Песма и песме”, у организацији Савета за родну равноправност града Краљева, биће одржано у петак, 8. марта 2019. године у 19.00 часова, у Свечаној сали Градске управе града Краљева.

Print Friendly, PDF & Email